KURTI REŠIO DA UDARI NA NAŠ NAROD: Smenjena sudija LJiljana Stevanović - Počeo progon Srba sa KiM koji su prisustvovali sastanku u Beogradu

D. Zečević

25. 03. 2022. u 07:10

PO nalogu Aljbina Kurtija iz kosovskih institucija smenjena je srpski sudija Ljiljana Stevanović.

КУРТИ РЕШИО ДА УДАРИ НА НАШ НАРОД: Смењена судија Љиљана Стевановић - Почео прогон Срба са КиМ који су присуствовали састанку у Београду

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Za ujutru je pripremljena smena svih srpskih komandira i policajaca koji su prisustvovali sednici Saveta za nacionalnu bezbednost. Kurti je rešio da napadne Srbiju, pogazio je Briselski sporazum i po njegovoj volji i volji onih koji ga štite, Briselski sporazum više ne postoji!

To je sinoć saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, upozoravajući na opasne posledice otvorenog progona naših sunarodnika u režiji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Ovaj lov na Srbe usledio je posle njegove pretnje da će odgovarati svi koji su bili u Beogradu na sastanku sa predsednikom Srbije, a koji je sazvan da bi se razrešila kriza nastala zbog odbijanja Prištine da dozvoli glasanje 3. aprila na biračkim mestima na KiM.

- Kurti je taj koji hoće da sruši mir na Kosovu i Metohiji, on je taj koji ovim odlukama želi da napadne srpski narod svuda gde on živi, i na jugu i na severu KiM - poručio je Vučić. - Srbija želi da se sačuva mir i zbog svega upozoravamo zemlje Kvinte i celu međunarodnu zajednicu. Moja poslednja poruka je: "Šta god oni činili - Srbija će biti uz svoj narod"!

Premijerka Ana Brnabić je ukazala da se brutalno nasilje nad Srbima na KiM nastavlja:

- Kurti svakom svojom odlukom svakodnevno podriva mir i stabilnost, krši međunarodne sporazume i uskraćuje osnovna ljudska prava pripadnicima našeg naroda na KiM. Briselski sporazum je mrtav.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenjuje da je najnovija Kurtijeva odluka skandal nezapamćenih razmera i direktni politički revanšizam:

- Ovim potezom Kurti je zagazio u novu eru političkog nasilja i obespravljivanja Srba i pokazao da na čelnim mestima u institucijama koje pripadaju srpskom narodu želi da vidi poslušnike, a ne ljude od integriteta, kakva je gospođa Stevanović.
Petković je ukazao da je u fokusu sastanka i razgovora Srba sa KiM i predsednika Vučića bilo kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava Srba i nastojanje da se sačuvaju mir i stabilnost:

- Međutim, najnoviji Kurtijevi potezi direktno destabilizuju situaciju na terenu i ugrožavaju teško stečeni mir i pokazuju da mu je namera da poništi sve sporazume i zatre svaki trag srpskog naroda na KiM.

Povodom smene Ljiljane Stevanović, predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je Kurti pokazao da ne želi Srbe na KiM i da želi rat.

Da će premijer privremenih prištinskih institucija krenuti u obračun sa Srbima koji su došli u Beograd, bilo je jasno čim je otvoreno pozvao nadležne organe da sprovedu istragu o policajcima sa KiM koji su bili na sastanku u Beogradu 22. marta. Potom se oglasio i predsednik Vrhovnog suda Enver Peci, koji je naveo da "Sudski savet Kosova razmatra pitanje učešća predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljane Stevanović, na pomenutom sastanku".

Još dok je trajao sastanak u Beogradu kosovska ministarka pravde Albulena Hadžiju navela je da joj je "žao što Ljiljana Stevanović učestvuje" i pozvala Sudski savet Kosova da preduzme mere oko tog slučaja.

Vulin: Hoće da nas uvuku u sukobe

Izbacivanjem Srba iz institucija na KiM Kurti je ubio Briselski sporazum. Ovo je prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe na KiM koje Šiptari očigledno pripremaju. Ako EU, koja je pokrovitelj Briselskog sporazuma, odmah ne sazove sastanak u Briselu i stopira bilo kakvu nasilnu akciju usmerenu prema Srbima na KiM, onda s pravom možemo reći da Kurtijev napad nije došao iz njegove mržnjom zatrovane glave. Šta god donesu naredni dani, Srbija je učinila sve da sačuva mir, a sva odgovornost za stabilnost regiona sada je na EU, Kforu i Kurtiju - kaže Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova.

Biračka mesta

Glasači sa KiM moći će da iskoriste biračko pravo na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila na biračkim mestima u Bujanovcu, Kuršumliji, Raški i Tutinu, odlučila je juče RIK. Po ovom scenariju glasali su i u januaru, kada je bio organizovan referendum o promeni Ustava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a