ĐENERALOVA STRAŽA NAD BAGDALOM: U Kruševcu sutra svečano otkrivanje spomenika Veljku Radenoviću (FOTO)

S. BABOVIĆ

23. 03. 2022. u 08:21

SPOMENIK potpukovniku Veljku Radenoviću (1955-2012), junaku srpske policije i predvodniku oslobodilačke bitke za Orahovac 1998. godine, pristigao je juče u Kruševac, gde je počelo njegovo postavljanje u parku na Bagdalskom vencu. Spomenik će sutra, na dan početka NATO bombardovanja, otkriti predsednik Aleksandar Vučić, po čijoj inicijativi je spomenik i nastao.

ЂЕНЕРАЛОВА СТРАЖА НАД БАГДАЛОМ: У Крушевцу сутра свечано откривање споменика Вељку Раденовићу (ФОТО)

Foto S. Babović

Prvo obeležje slavnom Đeneralu nalazi se na stotinak metara od porodične kuće Radenovićevih potomaka. Neustrašivi Veljko, najzaslužniji za spasavanje desetina civila od OVK terorista, pre decenije sahranjen je bez dostojnih državnih počasti.

Ispravljanje nepravde počelo je 15. februara, kada je potpukovniku posthumno dodeljen Sretenjski orden. Radenovići kažu da mnogo duguju i predsedniku Vučiću, ministru Vulinu, kao i svom sugrađaninu Bratislavu Gašiću, direktoru BIA, koji je, kako podvlače, na terenu pomogao da se ceo projekat ostvari.

Foto S. Babović

- Narod je Veljku dao ime Đeneral, jer je spasao mnoge ljude na Kosmetu - kaže, za "Novosti", Veljkova supruga, Slavica Radenović. - I svoje policajce je gledao kao svoju decu. Srećni smo i tužni što je spomenik izgrađen.

Foto S. Babović

Spomenikom je oduševljen i mali Ilija, Veljkov unuk, koji je primio Sretenjski orden:

- Mnogo sam ponosan na dedu, kada porastem, sigurno ću da nosim i ja uniformu i da branim zemlju ako treba.

Foto S. Babović

Veljko Radenović odrastao je u Đakovici, Peći i Vučitrnu. Komandovao je u Prizrenu i Kuršumliji, a kraj karijere dočekao je na mestu pomoćnika komandata Odreda Žandarmerije u Kraljevu. U tom odredu danas je njegov sin, Vukašin.

Foto S. Babović

Do mesta gde će biti otkriven spomenik Radenoviću cele nedelje dovršavao se nov kružni tok. Prkosno će sa Bagdale stražariti Veljko Radenović. Gledaće ka Kruševcu i svom Kosmetu.

Foto S. Babović

NEK JE TVOJOJ MAJCI HVALA

SPOMENIK, čija je izrada bila poverena umetniku Tomi Komatini, visok je tri metra, a pored njega stajaće i vuk, kao simbol otpora. Na postamentu je je ugravirana strofa iz čuvene Kujundžićeve pesme: "Đenerale, đenerale / Nek je tvojoj majci hvala/ što junaka rodila je / da se srpstvu vrati slava."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas