GRADSKA DEPONIJA BIĆE REGIONALNA: Lokalna samouprava u Kruševcu najavila pripremne radove za veliki posao

S. Babović

15. 03. 2022. u 05:40

ČELNICI kruševačke lokalne samouprave su posetili gradsku deponiju "Srnje", na kojoj se skladišti otpad sa teritorije koju naseljava oko 200.000 ljudi, te najavili sanaciju koja će uskoro započeti izgradnjom pristupnih puteva.

ГРАДСКА ДЕПОНИЈА БИЋЕ РЕГИОНАЛНА: Локална самоуправа у Крушевцу најавила припремне радове за велики посао

Foto GU u Kruševcu

- Preobražajem regionalne deponije biće rešen višedecenijski problem odlaganja smeća - kaže gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Posao je, međutim, još sveobuhvatniji...

- Istovremeno ćemo raditi i na mini-postrojenjima za prečišćavnje otpadih voda, što praktično znači da će se ona do rečnih dokova dovoditi prečišćena i tehnički ispravna - objašnjava direktorka JKP "Kruševac" Snežana Radojković.

Regionalna deponija je, inače, projektovana za period od najmanje 20 godina, a ukupna vrednost projekta iznosi oko 32 miliona evra.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji i studiji, deponija "Srnje" će biti podeljenja na više funkcionih celina, od kojih će jedna biti namenjena za objekte uprave, radničke zgrade i nadstrešnice za mašine, u drugoj će biti nova sanitarna deponija na površini od 8,56 hektara, te postrojenje za sortiranje otpada, preradu i prikupljanje procednih voda, azil za životinje i stanica za gorivo, a u trećoj će se obavljati mehaničko-biološki tretman otpada, uz kapacitete za kompostiranje.

Jasmina Palurović, Foto GU u Kruševcu

Planirano je da u prvoj fazi projekta bude investirano 13,7 miliona evra, kao i da čitav sistem bude završen do kraja 2024. Poseban ugovor za investicije pri izgradnji Regionalnog sistema upravljanja komunalnim čvrstim otpadom sa centrom u Kruševcu su potpisali Nemačka razvojna banka (KFV), Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo finansija, lokalna samouprava grada na Rasini i JKP "Kruševac".

Po tim aktima, Kruševac i ostale opštine iz Rasinskog okruga - Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin i Brus - te Blace iz Topličkog okruga imaju obavezu pribavljanja potrebnih dozvola, finansiranja kupovine zemljišta, izradu infrastrukture...

PRE SVEGA - SANACIJA ZAMLjIŠTA

POSTOJEĆA gradska deponija, izgrađena 1984, prostire se na 34 hektara i na nju je - osim komunalnog - dovožen i opasan, kao i građevinski, industrijski, medicinski i otpad životinjskog porekla. Planom regulacije su predviđeni sanacija zemljišta, popravljanje stanja životne sredine i uspostavljanje integrisanog, bezbednog, održivog i ekološki prihvatljivog sistema upravljanja otpadom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)