EKSKLUZIVNO: Pogledajte kako izgleda spomenik Đeneralu Veljku Radenoviću (FOTO/VIDEO)

S. Babović

22. 03. 2022. u 12:08

SPOMENIK potpukovniku Veljku Radenoviću (1955-2012), junaku srpske policije i predvodniku oslobodilačke bitke za Orahovac 1998. godine, upravo je pristigao u Kruševac, gde se postavlja u parku pored novog kružnog toka na Bagdalskom vencu.

ЕКСКЛУЗИВНО: Погледајте како изгледа споменик Ђенералу Вељку Раденовићу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. Babović

”Novosti” donose prve snimke obeležja, koje će na posebnoj ceremoniji prekosutra, na dan početka NATO bombardovanja, otkriti predsednik Aleksandar Vučić, na čiju inicijativu je spomenik i nastao.

Prvo obeležje slavnom „Đeneralu“, čije se ime u pesmi može čuti na svakoj utakmici navijača FK „Crvena Zvezda“, kako su “Novosti” ekskluzivno objavile 7. februara, nalazi se na svega stotinak metara od porodične kuće Radenovićevih potomaka. Neustrašivi Veljko, najzaslužniji za spasavanje na desetine civila kojima su pretile otmice OVK terorista, pre jednu deceniju sahranjen je bez dostojnih državnih počasti.

Nepravda je počela da se ispravlja 15. februara, kada je potpukovniku posthumno dodeljen Sretenjski orden, a sa podizanjem dostojnog spomenika junaku, sećanje na Veljka Radenovića konačno će biti časno. Radenovići kažu da mnogo duguju predsedniku Vučiću, ministru Vulinu, kao i svom sugrađaninu Bratislavu Gašiću, direktoru BIA, koji je, kako podvlače, na terenu pomogao da se ceo projekat ostvari.

- Narod je Veljku dao ime Đeneral, jer je spasio mnoge ljude na Kosmetu - rekla je danas za “Novosti” Veljkova supruga Slavica Radenović. - I svoje policajce je gledao kao svoju decu. Srećni smo i tužni što je spomenik izgrađen. On je to zaslužio sigurno.

 

Foto: S. Babović

Spomenik, čija je izrada bila poverena umetniku Tomi Komatini, visok je tri metra, a pored njega stajaće i vuk, kao simbol otpora. Na postamentu je ugravirana strofa iz čuvene pesme Gavrila Kujundžića:

“Đenerale, đenerale,

nek je tvojoj majci hvala,

što junaka rodila je, 

da se srpstvu vrati slava”. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata