OECD TRAŽI REFORMU PENZIJSKOG SISTEMA: Slovenci će morati da rade duže

Novosti online

11. 03. 2022. u 08:18

Slovenija bi trebalo da reformiše svoj penzijski sistem kako bi ga uskladila sa rapidnim starenjem svog stanovništva, srž je preporuke sadržane u najnovijem izveštaju OECD, kluba 38 razvijenih zemalja koji sačinjava i redovne godišnje izveštaje o "zdravlju" globalnih i nacionalnih socijalnih institucija.

ОЕЦД ТРАЖИ РЕФОРМУ ПЕНЗИЈСКОГ СИСТЕМА: Словенци ће морати да раде дуже

Foto EPA

Izveštaj koji je objavljen krajem januara konstatuje da će se starenje stanovništva Slovenije rapidno povećavati sve do kraja ovog veka, što će doneti i posledično povećanje troškova za penzije sa današnjih 10 odsto BDP na 15,7 do 2050, veći postotak porasta u tom periodu imala bi samo Italija. Na nivou EU, penzijski troškovi bi dotle rasli drastično sporije: u proseku sa 11,6 na 12,6 procenata.

Ono što je, po oceni eksperata OECD, povoljnije u Sloveniji nego u njenom evropskom okruženju, jeste okolnost da su nejednakosti u primanjima starijeg stanovništva mnogo manje nego u većini drugih zemalja. Nepovoljnost je, međutim, podatak da je zaposlenost u Sloveniji veoma mala i jedva dobacuje do polovine proseka u OECD.

- Raditi duže je ključna potreba ako Slovenija želi da sačuva nivo penzija i finansira ih na održiv način - zaključak je izveštaja OECD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati