PLANINARI ISTRAŽILI I RAVNICU: Osvajači vrhova iz Srbije upoznavali lepote severnog Banata

R. Šegrt

14. 02. 2022. u 11:09

ZA planinare koji žele da upoznaju što više geografskih predela i klimatskih uslova, izazov nije samo osvajanje planinskih vrhova i uspon po kamenim stenama.

ПЛАНИНАРИ ИСТРАЖИЛИ И РАВНИЦУ: Освајачи врхова из Србије упознавали лепоте северног Баната

Foto Milorad Cicmil

Neki su odlučili da bolje upoznaju i vojvođansku ravnicu, da umesto penjanja uz brdo, pešače po ravnom, da im na cipelama ostane blato plodne crnice, po licu šiba vetar kojeg bregovi ne zaustavljaju, da im se osmehne sunce koje se iz zemlje rađa i u zemlju skriva. Radi toga su planinari iz Beograda, Kladova, Pančeva i drugih mesta došli na "ravničarenje" na sever Banata. U Kikindi su videli jedinstvenu suvaču, stari mlin u obliku piramide koji je nekada davno radio na konjski pogon, skelet mamuta star oko 500.000 godina, a kod Novog Bečeja ostatke Arače, srednjovekovne crkve, koja posmatrača ostavlja bez daha. I još mnogo toga.

- Prvi put sam bio u ravnom Banatu i nosim vrlo lepe utiske. Iznenadilo me brdašce Kinđa kod Kikinde, koje se "krije" usred njiva. Da vozim automobil putem, ne bih ga ni primetio. Moraš mu prići da ti se ukaže usred nepregledne ravnice. Blato nije strašno. Navikao sam na razne uslove za 15 godina planinarenja. Nama je, u stvari, važno da smo u prirodi. Baš mi se svidelo u Banatu, iako je sve ravno. Šalio sam se s kolegama da smo sada "livadarili" - prenosi svoje utiske Milorad Cicmil iz Beograda.

Foto Milorad Cicmil

Za razliku od njega, Danijeli Šterling iz Kladova, ni ravnica ni Kikinda nisu sasvim nepoznati. Dolazila je ranije na sever Banata kod bliske rodbine, ali tek sada je otkrila sadržaje kojima je oduševljena.

- Nikada ranije nisam bila na Arači koja je veliko otkrovenje za mene, isto kao i bogati kulturni sadržaji u Kikindi. Oduševljena sam svime onim što ima muzej, skelet mamuta je impozantan, kao i velike skulpture od gline u muzeju "Tera". Bili smo i u Mokrinu. Sve je toliko lepo da smo odlučili da sledeće godine dođemo ponovo i to, verovatno, na borbu gusana. Veoma mi se dopalo i Staro jezero. Ovo je bio jedan od lepših izleta - oduševljeno je prenosila Danijela, s kojom je iz Kladova na "ravničarenje" došlo još troje planinara.

Foto Milorad Cicmil

SIR, POGAČA I KAJSIJEVAČA

LEPE utiske planinari su poneli i o Banaćanima. Kolege iz Planinarskog društva "Kinđa" priredile su im sadržajan vikend, jer su posetili sve lokacije koje su im bile najavljene.

- Počastili smo ih mokrinskim sirom, domaćom rakijom od kajsije, dočekali smo ih pogačom i solju. Jeli su pasulj iz bagrača i pili kafu iz jedne male radionice. Videli su i male sove utine - prenosi Natalija Bodosavljev iz PD "Kinđa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)