DRAGAN JE OD DETINJSTVA ROĐENI POBEDNIK: Desanka Stojković, majka legendarnog Piksija, o njegovim počecima i velikim uspesima

J. Ć.

13. 01. 2022. u 11:00

OD kada je selektor srpske fudbalske reprezentacije Dragan Stojković Piksi odveo fudbalere na Mundijal 2022, Pasi poljana kraj Niša, gde je njegov porodični dom, u centru je pažnje srpske, ali i šire javnosti.

ДРАГАН ЈЕ ОД ДЕТИЊСТВА РОЂЕНИ ПОБЕДНИК: Десанка Стојковић, мајка легендарног Пиксија, о његовим почецима и великим успесима

Foto J. Ćosin/ privatna arhiva

Komšije, prodavci, meštani, sa ponosom svima pričaju da je čuveni Piksi njihov Pasipoljanac, a u njegovoj porodičnoj kući, majka Desanka raduje se svakom sinovljevom uspehu i čeka dan kada će ga videti, pošto joj kaže, stalno nedostaje.

Zatekli smo je dok lista porodične albume prepune starih fotografija, isečaka iz novina, koji podsećaju na neka davna vremena Draganovih početaka.

- Toliko se ponosim njime, znam da nisam nešto posebno, ima toliko majki fudbalera, ali moj sin je zaista prvo izuzetan čovek, pa onda sportista. Takav je bio od detinjstva, rođeni pobednik. Uzimao je bicikl, nismo ni znali gde ide svakog dana. Jednom ga je otac pratio i saznao da trenira u Radničkom. Kasnije smo imali "fiću", još je bio mlad, dozvolu nije imao, ali se njime odveze do kraja sela, a onda produži pešice. Dok mu se društvo provodilo, on je naporno trenirao, očekivali smo da će biti uspešan, verovali smo u njega jer se čvrsto držao onog što je zacrtao. Učinio nas je zaista ponosnim i srećnim roditeljima, posebno mene kao majku, ali mi je deo srca otkinuo jer je daleko od nas - započinje svoju ispovest za "Novosti" Desanka.

Foto J. Ćosin/ privatna arhiva

Draganovim uspesima se, kaže, uvek neizmerno radovala, ali je jako boli njegovo odsustvo.

- Sve je to lepo, svaka pobeda njegova, meni srce hoće da iskoči. Ali ja se posle isplačem, tuga mi je što je daleko i on, i deca. Sve to neko treba da podnese, majka je majka. Teško je. Malo je lakše otkako je u Beogradu, ali dok je bio u Japanu i Kini, dolazio je jednom godišnje. Deca mu nisu izlazila iz aviona i sada kad pogledam u nebo, rasplačem se.

Foto J. Ćosin/ privatna arhiva

Život im je prošao tako, leteli su tamo-amo. Ali drago mi je izuzetno zbog ovog poslednjeg uspeha reprezentacije, neka se raduje narod, da ima čemu. Ušli smo u neki strah sa ovom situacijom, stalno brinem, sekiram se za decu, što su daleko. Pa se bojim od ove korone. Tako da je lepo da narod ima čemu da se malo divi - priča nam ona.

Kaže da veruje u čitav tim koji trenutno vodi njen sin i veruje da će Piksi ostvariti ono što je zacrtao, a to je medalja na Svetskom prvenstvu.

- On je pravi čovek za takvo radno mesto, zna da uputi, posavetuje, da rasporedi, ko, šta, gde... Kad čovek znaš šta hoće, tu je uspeh. On zna šta hoće, a kad on reši da nešto postigne to ostvari po svaku cenu. Uporan je, dok ne ostvari, ne staje. Takav je bio i kao fudbaler, takav je i sada, nema razlike, osim što se malo ubuckio - govori nam kroz šalu i smeh.

Foto Privatna arhiva

Priča nam majka Desanka da u slobodno vreme voli da pogleda i strani fudbal, ali i drugi sport, tenis, košarku, dokumetarce o prirodi... Otkriva i da joj je teško pala smrt supruga, te da još ne može da se navikne da ga nema.

- Dok je on bio živ, Draganovi uspesi su se mnogo više slavili. Ali otkako sam njega izgubila, taj gubitak nisam prihvatila, ne mogu goste da uslužim kako treba, nemam snage, volje.. Tako da me uglavnom zovu telefonom.

Foto J. Ćosin/ privatna arhiva

UNUK TELEFONOM PRENOSIO MEČ

KADA je nedavno igrala Srbija u čuvenom duelu protiv Portugalije, unuk je Desanku telefonski izveštavao o svemu što se dešava. Mnogo se iznervirao kada smo primili gol, a ona ga je bodrila:

- Pa dobro, nije još kraj! Posle sam snimke gledala, celo jutro nisam ništa radila, legnem, ustanem, vidim kako se narod raduje, pa mi srce puno. Znam ja dobro mog sina, znala sam da će posle prvog gola da uđe u svlačionicu i da ih motiviše, da im i podvikne ako treba, ali da će ostvariti cilj. Takav je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba