JEDNA STVAR SE RAZLIKUJE: Doktorka Spurnić otkrila koji su simptomi u novom talasu korone

Novosti onlajn

09. 01. 2022. u 17:22

U KOVID bolnici u Batajnici se leči nešto manje od 300 pacijenata, a dnevno se primi znatno manje obolelih nego u prethodnom talasu, rekla je zamenica direktorke dr Aleksandra Spurnić.

ЈЕДНА СТВАР СЕ РАЗЛИКУЈЕ: Докторка Спурнић открила који су симптоми у новом таласу короне

Foto: Printscreen/Jutjub

- Na Božić su u kovid bolnicu u Batajnici primljena 22 pacijenta, dok ih je tokom septembra, u prethodnom talasu korone, bilo i po osamdeset. U ovom trenutku imamo manje od 300 pacijenata, na intenzivnoj nezi ih je oko četrdeset. Kada se u prethodnom talasu u septembru bolnica punila imali smo prijem i po 80 pacijenata, a danas je ta slika značajno lakša. Danas u Batajnici rade tri intenzivne nege, a bilo ih je i po šest - rekla je za TV Pink zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici.

Doktorka Spurnić kaže da se čini da je sada omikron soj dominantan, ali i da u populaciji i dalje cirkuliše i delta soj koji ima daleko težu kliničku sliku.

- Kada je reč o pacijentima koji su kod nas na lečenju uglavnom su to nevakcinisane osobe, stariji i pacijenti sa hroničnim bolestima. Među novozaraženim ima i dosta mladih - kaže dr Spurnić.

Iako su kod njih na lečenju uglavnom pacijenti koji imaju upalu pluća i za koje se veruje da su zaraženi delta sojem, ona kaže da ne treba zanemariti omikron soj i treba biti na oprezu jer se mogu očekivati i teže kliničke slike. - Javljaju se sada i naši pacijenti koji su već preležali koronu, a sada imaju infekciju omikronom koja ima simptome nalik prehladi - kaže ona. Najčešći simptomi omikron soja su slabost, malaksalost, gušobolja i glavbolja ređe praćena temperaturom.

- Bilo bi lepo da omikron soj bude uvod u kraj pandemije, ali to sad niko ne može da kaže. Sigurno je da imamo visok rast posle novogodišnjih praznika, ali brojevi rastu svuda u svetu.

BONUS VIDEO: 

ZA KRST NEMANjIĆA, ZA SLAVU OBILIĆA: SAJ zapevao u Banjaluci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...