"KROKODIL" PODRŽAVA NEZAVISNO KOSOVO: Usred Beograda promocija lažne države, pisci osuđuju ovaj potez

Lj. BEGENIŠIĆ

27. 08. 2021. u 07:00

KNjIŽEVNI festival "Krokodil", koji se održava u Beogradu, nastavlja da tretira samoproglašeno Kosovo kao posebnu državu, pa će se u najavi programa ono i ove godine, na spisku država zapadnog Balkana, naći u okviru jedne od panel-diskusija.

КРОКОДИЛ ПОДРЖАВА НЕЗАВИСНО КОСОВО: Усред Београда промоција лажне државе, писци осуђују овај потез

Foto Tanjug

Takozvano Kosovo će tako učestvovati na regionalnoj diskusiji u okviru projekta Better Together, na kojoj će se okupiti veliki broj predstavnika organizacija iz nevladinog sektora zemalja regiona zapadnog Balkana, a predstavljaće ga tamošnji novinar i kulturni radnik Arif Muharemi.

Trinaesto izdanje književnog festivala "Krokodil", inače, počelo je sinoć u Beogradu i trajaće do 29. avgusta pod nazivom Borders VS. Frontieres. Na portalu Festivala, kao učesnici navedeni su i predstavnici zemalja sa Balkana - Srbije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Kosova, ali i predstavnici zemalja Evropske unije - Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Rumunije.

Poznati srpski pisci osudili su tretiranje Kosova kao nezavisne države, uz ocenu da je Festival "Krokodil" neokolonijalni projekat gde su na prvom mestu politika i ideologija a književnost - na drugom mestu.

Tako, pisac Vladimir Kecmanović smatra da je sraman način na koji je Kosovo predstavljeno na ovom festivalu.

- "Krokodil" je jedna od mnogih stvari koje se uklapaju u Orvelovu negativnu utopiju - kaže Kecmanović.

- Orvel je dao prognozu gde je crno belo, a belo crno, pa se tako neokolonijalizam naziva slobodoumljem, a plaćeni rad za vlasnike svetskog kapitala proglašava levičarenjem, a pokušaj totalne kontrole svetske populacije - borbom za ljudske slobode. I konačno da se ne zadržimo samo na Orvelu, način funkcionisanja mehanizma o kome govorim, opisao je jedan od tvoraca novog svetskog poretka Zbignjev Bžežinski u knjizi "Velika šahovska tabla". Svako kome nije jasno o čemu se radi može da pročita njegovu knjigu, pa ako i posle toga i dalje ne bude ubeđen u ovo što sam rekao, onda je pobeda nasilja i nad ljudskom individualnošću i nad slobodama većine zemalja sveta i većine nacija, nažalost, nešto sa čime ćemo morati da računamo dugoročno.

Festival je, inače, između ostalih podržala i Nacionalna platforma Srbija stvara koju je osnovala Vlada Srbije. Na sajtu ove platforme navodi se da je Nacionalna platforma Srbija stvara deo šire inicijative predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić da u neposrednoj saradnji sa umetnicima, naučnicima i inovatorima, kao i kreativnim sektorom uopšte, inicira mere za izmenu pravno-poslovnog i društvenog okruženja u Srbiji u cilju podrške razvoja oblasti inovacija i kreativnih industrija, kao i njihovo međunarodno predstavljanje.

* * * * * * * *

Foto Privatna arhiva

* * * * * * * *

Takođe, navodi se da je ova platforma krovno, međuresorno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju, da broji oko 2.500 kreativnih preduzetnika, inkubatora, habova, mreža i udruženja širom sveta i predstavlja 22 kulturna i kreativna polja u čak 116 zemalja.

Foto N. Skenderija

TO SU LIČNE INTERPRETACIJE

MILENA Berić, zadužena za komunikaciju, razvoj i spoljne poslove u udruženju "Krokodil", juče je na konferenciji za novinare prokomentarisala sporno pominjanje Kosova kao države na njihoj najavi za 13. festival po redu.

- Mi se ne bavimo nacionalnim selekcijama - rekla je Berićeva.

- Nigde u našim narativima nećete videti ni "država Kosovo" ni "zemlja", niti bilo kakav naziv ispred toga. Mi se tom temom ne bavimo. Sve su to lične interpretacije i mislimo da se tako skreće tema sa nečega što je mnogo važnije.  A. Z. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)