RASPEVANO TREĆE DOBA: Hor "Subotičke frajle" svojim raskošnim glasovima osvaja simpatije publike širom Vojvodine

J. LEMAJIĆ

10. 07. 2021. u 11:36

KADA je pre četiri godine u jednom gerontološkom klubu u Subotici zapevalo šest dama, svi su ostali bez teksta. Odluka je pala - osnovaće hor "Subotičke frajle".

РАСПЕВАНО ТРЕЋЕ ДОБА: Хор Суботичке фрајле својим раскошним гласовима осваја симпатије публике широм Војводине

Foto Arhiva

Tako su dame u trećem dobu ispunile svoj mladalački san, da pevaju i nastupaju, a pritom se druže i zabavljaju. Vremenom su im se pridruživale i druge penzionerke, te sada "Frajle" broje 14 članica, a prate ih i četiri gospodina na gitari i harmonikama.

- Ceo radni vek smo radile i kada smo otišle u penziju, učlanile smo se u gerontološki klub, gde smo na druženjima često znali da zapevamo i tako se rodila ideja da osnujemo amaterski hor - priča dirigent Viktorija Jovetić, koja je veliki deo mladosti provela u horu "Adađo".

- Malo sam kopirala znanje moje dirigentkinje i tako smo počele da se delimo po glasovima i pevamo. Naša "lična karta" je pesma "Vidovdan", po njoj smo prepoznatljive. Ali tu su i "Igrale se delije", "Šano dušo", kao i pesme na mađarskom jeziku. Pevamo pesme svih narodnosti.

Nastupe su počele na proslavama u gerontološkim klubovima, kojih u Subotici ima deset, a posle su počeli da ih pozivaju da uveličaju manifestacije.

- Rado se odazovemo gde god možemo, samo prilagodimo repertoar. Pevale smo na svečanostima u Mišićevu i Bajmoku, a nedavno smo imale i humanitarni koncert u Velikoj većnici gde se sakupljao prihod za malog Milana Bijelića iz Sivca i drago nam je što je bilo puno ljudi koji su došli da nas čuju i pomognu - dodaje naša sagovornica.

- Posebno je dirljivo na nastupima pred ljudima koji su bolesni i nepokretni, kada vidimo kako im krenu suze, jer smo ih pesmom vratile u mladost i neko lepše vreme kada su bili zdravi. Puno nam je srce kada kod njih probudimo emocije i dan im učinimo lepšim.

Probe održavaju jednom nedeljno u gerontološkom klubu, a prate ih sjajna pozitivna atmosfera i dobra energija koja vrca na sve strane. Ni korona ih u tome nije sprečila.

- Čim su nam dozvolili da se krećemo odmah smo počele da pevamo, sa maskama i vizirima, ali nismo odustajale. Ovo je nešto što smo oduvek želele da radimo, ali nismo imale vremena ili mogućnosti - ističe Viktorija.

- Život ne staje kada čovek ode u penziju i ostari. Naprotiv, treće doba je prilika da učinimo za sebe ono što u mladosti nismo mogli. Može da bude i te kako dinamično i zabavno.

ŽELjA "ŠARENICA"

VELIKA želja "Subotičkih frajli" je da nastupe na poselu ili u "Šarenici" na Javnom servisu.

- Da pokažemo celoj Srbiji kako treće doba može da bude veselo i raspevano - poručuju dame.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)