IZVEŠTAJI PRED JEVANĐELJEM: Počeo radni deo sabora SPC

D. Rd.

25. 05. 2021. u 22:12

USVAJANjEM izveštaja centralnih tela Srpske pravoslavne crkve u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru počeo je radni deo zasedanja Svetog arhijerejskog sabora.

ИЗВЕШТАЈИ ПРЕД ЈЕВАНЂЕЉЕМ: Почео радни део сабора СПЦ

Foto: Arhiva VN

Vladike okupljene na najvišem crkvenom telu, kojim predsedava patrijarh Porfirije, imaće narednih dana zadatak da usvoje bilanse dvogodišnjeg rada svih eparhija SPC.

Početak zasedanja, kako prenose sagovornici "Novosti", protiče u miru i duhu poruka iz besede patrijarha Porfirija, koji je posle priziva Svetog Duha na početku sednice arhijereje i vernike pozvao na molitve za crkveno jedinstvo.

Radni deo Sabora počeo je juče u kripti Svetosavskog hrama u uslovima identičnim kakvi su obezbeđeni u februaru - kada je na vanrednom Izbornom saboru izabran novi patrijarh. Bogoslužbeni prostor kripte preuređen je u radni - uneti su stolovi, stolice, ozvučenje, pa čak i veliki video-bim, sa više manjih monitora. Na centralnom mestu postavljen je tron za patrijarha, kao i sto na kome je postavljeno jevanđelje i dva svećnjaka.

Svakog vladiku na radnom stolu u kripti Hrama sačekala je flašica vode, ali i boca alkohola za dezinfekciju. Episkopi su pre početka zasedanja razmenili i najnovija izdanja eparhijskih knjiga objavljenih između dve saborske sednice.

- Usvajanje dnevnog reda i usvajanje izveštaja eparhija i centralnih crkvenih tela trajaće najmanje dva dana. Kadrovska pitanja, poput izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, najverovatnije će biti otvorena u drugom delu zasedanja, mada nije isključeno i da radi efikasnosti rada ova tačka ranije dođe na raspravu - prenosi sagovornik "Novosti" iz vrha SPC.

Foto: Arhiva VN

Pred episkopima je i rešavanje pitanje upražnjene eparhije valjevske, a postoje i nagoveštaji da bi pojedine vladike mogle da zamene eparhije.

ISKLjUČENjE

POKRET Dveri zatražio je od Sabora SPC da osudi Zakon o rodnoj ravnopravnosti. U slučaju da predsednik Srbije ne odbije da potpiše ovaj usvojeni propis zakon, Dveri traže da se poslanici koji su glasali za zakon i ministri isključe iz Crkve.

- Ova mera bi uticala da se članovi Vlade i Narodne skupštine urazume i iniciraju donošenje zakona o ukidanju Zakona o rodnoj ravnopravnosti - tvrde u Dverima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK