VEGANSTVO ŠKODI MENTALNOM ZDRAVLJU? Tvrdnje stručnjaka sa Harvarda - Meso neophodno za obranu od depresije

I. K.

27. 03. 2024. u 07:30

MESO je neophodno za obranu od depresije i teskobe, tvrdi nutricionista i psihijatar sa Harvarda dr Džordžija Ede.

ВЕГАНСТВО ШКОДИ МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ? Тврдње стручњака са Харварда - Месо неопходно за обрану од депресије

Foto: Shutterstock

Uprkos sve većem broju vegetarijanaca i vegana poslednjih godina, ona tvrdi da bi odricanje od mesa moglo biti štetno za mentalno zdravlje.

- Mozgu treba meso. Čujemo da je meso opasno za celokupno zdravlje, uključujući mozak. Biljke zaista hrane i štite mozak, ali istina je da nam je potrebno i meso - izjavila je ova doktorka.

Dr Ede kaže da se važnost mesa ne odnosi samo na udeo proteina.

- Puno su važniji svi ostali nutrijenti koji se nalaze u mesu. Možete zadovoljiti svoje potrebe za proteinima drugim namirnicama koje se nalaze u vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, ali mnoge druge bitne hranjive materije teško je, ponekad i nemoguće, dobiti iz biljaka - navela je.

Foto: Shutterstock

Proteini se sastoje od hemikalija zvanih amino-kiseline koje grade i popravljaju mišiće i kosti. Iako su životinjski proizvodi poput jaja, mesa, sira i grčkog jogurta bogati proteinima, oni se takođe mogu naći u veganskim opcijama poput sočiva i brokolija.

Napomenula je da je meso jedina hrana koja sadrži sve hranjive materije koje su nam potrebne u pravom obliku te je takođe najsigurnija hrana za nivo šećera u krvi i insulina.

Rizik od šloga

JEDNA studija iz 2019. navodi da bi nedostatak vitamina B12, koji je češći kod vegana, mogao povećati rizik od moždanog udara. Njegova odsutnost inhibira uklanjanje proteina iz krvotoka, što dovodi do upale, i zauzvrat povećava verovatnoću oštećenja krvnih sudova. Ovo je ključni faktor rizika za moždani udar. Odraslim osobama treba oko 2,4 mg vitamina B12 dnevno kako bi normalno funkcionisale.

Ove hranljive materije uključuju vitamin B12, omega-3 masne kiseline, cink, gvožđe i jod.

Vitamin B12, na primer, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i kiseonikom bogate DNK. Međutim, takođe je povezan s regulacijom serotonina koji podiže raspoloženje, a niski nivoi serotonina povezani su s povećanim rizikom od depresije i anksioznosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje