NEDOVOLJNO BRINEMO O ZDRAVLJU: Svega 4 odsto građana Srbije ide na preventivne preglede - pokazuju istraživanja

I. K.

26. 03. 2024. u 07:30

ŠEZDESET dva odsto građana Srbije nikada nije otišlo ni na jedan preventivni pregled.

НЕДОВОЉНО БРИНЕМО О ЗДРАВЉУ: Свега 4 одсто грађана Србије иде на превентивне прегледе - показују истраживања

Foto Shutterstock

Samo četiri odsto građana Srbije ide na sve dostupne preventivne preglede, dok 33 odsto ode na poneki, pokazuje istraživanje Štada grupe za februar 2024. godine.

Prema ovoj statistici, delimo prvo, najgore mesto sa Poljskom, u konkurenciji 16 evropskih zemalja.

Na pitanje zašto ne idu na preglede, 35 odsto njih kaže da ne zna na koji bi pregled otišlo, 23 odsto kaže da nema za to vremena, a 12 odsto se plaši loše dijagnoze. Kao i za decu, tako i za odrasle zakon predviđa sistematske preglede.

Dakle, zakonom je pružena mogućnost da se to uradi, i to je sad na savesti čoveka koliko je njegova svest razvijena da brine o svom zdravlju i koristi sve mogućnosti koje je ovaj zdravstveni sistem pružio, poručuju iz Štade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje