KOSA VAM JE TANKA, PUCAJU VAM NOKTI: Proverite da nemate manjak cinka, ovo su simptomi

I. K.

23. 03. 2024. u 07:30

CINK je važan mineral jer je deo mnogih procesa u organizmu.

КОСА ВАМ ЈЕ ТАНКА, ПУЦАЈУ ВАМ НОКТИ: Проверите да немате мањак цинка, ово су симптоми

Foto Shutterstock

Značajan je u stvaranju proteina, reprodukciji ćelija i zarastanju rana. Sve ovo bitno se odražava na zdravlje kože, kose i noktiju i zbog toga se njegov nedostatak najpre očitava upravo na ovim delovima tela. Nedostatak cinka može da bude nasledan ili stečen, ali u oba slučaja je značajno da se na vreme otkrije i leči.

Dermatolozi upozoravaju da blago snižene vrednosti cinka mogu da dovedu, između ostalog, do dermatitisa sličnog psorijazi, a izraženiji nedostatak, koji je urođen, dovodi kod male dece do pojave erozivnih, ranama sličnih dermatitisa oko usta i na licu, u delovima pokrivenim pelenama, i ponekad na drugim mestima. Promene na koži koje nastaju usled smanjenih vrednosti cinka u serumu krvi često mogu da budu i ružičaste i deluju kao blage opekotine. Nalaze se najčešće na delovima tela izloženim mehaničkom pritisku i traumi (laktovi, kolena, ručni i skočni zglobovi i donjem delu leđa). Promene mogu da budu i slične ekcemu, gljivičnim infekcijama ili samo u vidu pigmentnih sjajnih tačkica i ploča, retko se pronalaze sitni mehurići, gnojnice ili sitne površne erozije.

Pacijenti u slučajevima nedostatka cinka obično prvo primećuju značajno i raštrkano istanjenje kose u poglavini ili promenu boje i kvaliteta dlake. Promene na noktima se uglavnom odnose na upalu zanoktica, istanjenje nokatne ploče, njenu udubljenost ili da potpuno nestane.

Osobe koje su anoreksične, hrane se preko infuzije, oni koji su preživeli veće opekotine, mnogo piju alkohol ili se pojačano znoje po pravilu pate od manjih vrednosti ovog minerala u organizmu.

Određivanje nivoa cinka u krvi je tehnički i metodološki vrlo zahtevno. Standardna terapija nedostatka cinka je uglavnom miligram do dva po kilogramu težine dnevno.

Hrana koja može da nadoknadi nedostatak cinka, uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, jagnjetinu, govedinu, teleću džigericu, jaja, sir, mleko i jogurt. Osim oslabljenog apetita, postoji nekoliko znakova da vašem organizmu nedostaje cink.

Evo do kojih još problema može da dovede nedostatak cinka:

Slab imunitet

Ukoliko vas prehlade "napadaju" jedna za drugom, postoji mogućnost da je nedostatak cinka izazvao pad imuniteta.

Problemi sa očima

Nije retko da se pacijent sa nedostatkom cinka žali i na konjunktivitis, nepodnošljivost svetla ili druge promene na očima.

Nesanica

Cink ima veliku ulogu u proizvodnji i otpuštanju hormona melatonin. Zbog toga, premalo ovog minerala dovodi do problema sa spavanjem.

Demencija

Mnoge studije su pokazale kako terapija cinkom može da pomogne pri usporavanju kognitivnog propadanja, ali i da njegov nedostatak može da ubrza tok bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

DVE DRŽAVE SAMO ŠTO NISU ZARATILE TOKOM SEDNICE U UN: Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici