GASTRITIS I ZBOG ZELENIŠA: Savet gastroenterologa - Kod problema sa želucem izbegavajte sirovo povrće

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

24. 03. 2024. u 12:00

PROLEĆNO buđenje prirode donosi kod mnogih i "buđenje" gastroenteroloških tegoba.

ГАСТРИТИС И ЗБОГ ЗЕЛЕНИША: Савет гастроентеролога - Код проблема са желуцем избегавајте сирово поврће

Foto Shutterstock

Učestao razlog tegoba je što prolećne vremenske prilike reaktiviraju čir na dvanaestopalačnom crevi i želucu, a istovremeno je i veća upotreba zelenog povrća, koje ponekad može da izazove otežano varenje, odnosno dispepsiju.

Docent dr Srđan Marković, gastroeneterolog Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, kaže da bi pacijenti koji boluju od hroničnog gastritisa trebalo da izbegavaju sirovo povrće i da konzumiraju hranu koja je lako svarljiva kako bi se sprečila iritacija želuca:

- Mnogi ljudi koji boluju od gastritisa dožive žarenje i bol nakon konzumacije crnog luka, belog luka ili paradajza. Osobe sa dijagnozom refluksnog ezofagitisa, odnosno GERB bi takođe trebalo da izbegavaju paradajz, rotkvice, papričice, crni luk, sok paradajza, kisele krastavace.

Naš sagovornik napominje da nije neophodno potpuno izbaciti ove namirnice, ali je bolje jesti kuvano i bareno povrće ili iseckano na sitne komade.

Foto Shutterstock

- Potrebno je pridržavati se i nekih opštih pravila u vezi sa ishranom - priča docent Marković. - Najidelanije je imati pet obroka u jednakim vremenskim intervalima, od toga tri bazična i dve užine, konzumirati umerene količine hrane i tečnosti. Bitno je i da se jede polako, i da se zalogaj žvaće barem 20 puta. Dan ne bi trebalo da počinje sa čajem, kafom i cigaretom, a važno je i da se doručkuje sat posle buđenja. Za užinu je najbolje da se pojede hrana na bazi cerealija i voća ili tost od integralnog ražanog hleba.

I creva se bune

- PACIJENTI sa zapaljenskim bolestima creva tokom pogoršanja bolesti bi takođe trebalo da se pridržavaju posebnog režima u kome se unos svežeg voća i povrća ne preporučuje u većim količinama - kaže docent dr Srđan Marković. - Sveže povrće treba dobro oprati, sprečiti ulaz bakterija u organizam koje mogu da dovedu da infektivnog gastroenteritisa, čime se dodatno komplikuje digestivna situacija.

Naš sagovrnik upozorava da nije dobro jesti ni previše vruća ili hladna jela niti piti hladna pića i gazirane napitke. Trebalo bi da se izbegavaju masni obroci, pržena, pohovana i jela sa zaprškom, kisela, ljuta i jako začinjena hrana. Preporučuje i da se ograniči unos soli, jer so povećava razvoj simptoma GERB, dok bi tečnost trebalo da se pije 15 minuta pre ili sat vremena nakon obroka, od kojih bi poslednji trebalo da bude tri sata pre odlaska na spavanje.

Gastroeneterološke tegobe može da uzrokuje i gluten, koji se nalazi u mnogim žitaricama i industrijskim prehrambenim proizvodima. Smatra se da više od 10 miliona osoba u svetu konzumira bezglutenske namirnice jer imaju takozvanu necelijačnu preosetljivost na gluten. Nadutost, neredovne stolice, osećaj nedostatka energije neretko su posledica unosa glutena. Dakle, ovaj protein iz pšenice, ječma i raži može da uzrokuje tegobe čak i kod onih koji ne boluju od celijakije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima