NAJOPASNIJE JE PLAVO SVETLO: Ne zavaravajte se, telefon ometa san

I. K.

24. 03. 2024. u 17:00

TELEFON je tu da vas zabavi pre spavanja. Tu je da pušta umirujuće zvuke kiše kada ne možete da zaspite.

НАЈОПАСНИЈЕ ЈЕ ПЛАВО СВЕТЛО: Не заваравајте се, телефон омета сан

Foto Shutterstock

 I tu je da vas probudi ujutru. Ali pored svih pozitivnih stvari koje ovaj uređaj donosi, postoji mnogo negativnih načina na koje utiče na vaš san.

Postoje mnoge studije koje su pokazale kako korišćenje telefona neposredno pre spavanja često dovodi do problema sa spavanjem, uključujući poteškoće sa uspavljivanjem.

Prema mišljenju stručnjaka, najopasnije je plavo svetlo koje zrači sa ekrana. Kada pogledate u svoj telefon, on emituje plavo svetlo, što sprečava vaše telo da proizvodi melatonin, hormon koji reguliše san.

Bez toga, možda ćete ostati budni satima (možda sa telefonom u ruci) ili ćete se probuditi umorni.

Zbog toga stručnjaci za spavanje preporučuju da odložite telefon oko sat vremena pre nego što odete u krevet, jer će to vašem telu dati dovoljno vremena da proizvede melatonin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje