AMERIKANCIMA I HRANA PUNA MIKROPLASTIKE: Najugroženiji morski plodovi i piletina

I. K.

11. 02. 2024. u 20:40

NEDAVNIM istraživanjem hrane bogate proteinima, uključujući plodove mora, svinjetinu, piletinu, govedinu i tofu, otkriveno je da se mikroplastika nalazi u gotovo 90 odsto uzoraka.

АМЕРИКАНЦИМА И ХРАНА ПУНА МИКРОПЛАСТИКЕ: Најугроженији морски плодови и пилетина

Foto Shutterstock

Istraživači iz Okean konzervatorijuma i Univerziteta u Torontu analizirali su desetak različitih izvora proteina i procenili da prosečni odrasli Amerikanac u sebe unese najmanje 11.000 komada mikroplastike svake godine.

Najviše mikroplastike pronađeno je u porciji pohovanih škampa, a slede je porcije biljnih i pilećih nagetsa. Najmanje mikroplastike imala su pileća prsa, svinjski file i tofu.

Prerađeni proizvodi poput pohovanih škampa i pilećih nagetsa sadrže znatno više čestica mikroplastike po gramu, istraživači su sugerisali da bi izvor kontaminacije mogla biti obrada hrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAŠTO BEBE NE TREBA LJUBITI? Dr Milićević za Novosti: Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)

ZAŠTO BEBE NE TREBA LjUBITI? Dr Milićević za "Novosti": Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)

PEDIJATAR dr Saša Milićević rekao je za "Novosti" da neće svaka beba obolela od velikog kašlja završiti na bolničkom lečenju. Kako se bebe leče? Koja se terapija primenjuje? Koliko traje vakcinalni imunitet? Samo su neka od pitanja koje smo postavili pedijatru dr Milićeviću u prvoj epizodi podkasta "Nije samo naslov ".

06. 02. 2024. u 15:17

Komentari (0)

BILO JE VELIKO ISKUSTVO IGRATI SA TAKVIM MAJSTOROM: Kaluđerović o Kanuteu, i bogatoj karijeri (VIDEO)