MUČI VAS NESANICA? Pre odlaska u krevet opustite se na 15 minuta u toploj kupki

I. K.

02. 02. 2024. u 16:00

MILIONI ljudi koji pate od nesanice tvrde da im topla kupka pre odlaska u krevet pomaže da se naspavaju, a naučnici su utvrdili i koji vremenski interval je neophodan da bi kupka bila delotvorna.

МУЧИ ВАС НЕСАНИЦА? Пре одласка у кревет опустите се на 15 минута у тoплој купки

Foto Shutterstock

 Ako provedete 15 minuta u vrućoj kupki, sigurno ćete primetiti ovaj efekat. Tuširanje ili kupanje kraće od 15 minuta nema isti efekat, a naučnici sa Univerziteta Kjušu u Japanu merili su kvalitet sna kod 23 muškaraca i žene.

Rezultati pokazuju da kupka pomaže kako u uspavljivanju, tako i da se manje budite tokom noći. Dokazano je da jedna od tri osobe u Velikoj Britaniji ima problem sa nesanicom, a nacionalna zdravstvena služba svake godine podeli oko 50 miliona funti vrednosti u lekovima za spavanje.

Istraživanje pokazuje da oni koji su proveli 15 minuta u kupki, trebalo im je samo 12 minuta da zaspe, dok je onima koji su se kratko tuširali, trebalo i više od 20 minuta.

Nesanica muči čak 78 odsto Evropljana, tek svaki peti stanovnik Evrope noću spava bez prekida, a svaki treći navodi da lošije spava posle pandemije kovida. Spavanje je poput vode i hrane, osnovna ljudska potreba. Čovek jednu trećinu života provede u snu, nedostatak sna u dužem vremenskom periodu, ozbiljno i trajno može ugroziti i narušiti celokupno zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Insomnija ili nesnica je problem koji najviše muči građane Belgije, njih 46 odsto navodi da spava loše. Sledi Velika Britanija u kojoj se na loš san žali 35 odsto građana. Loš san je problem koji ima 29 odsto građana Srbije, što je prema autorima istraživanja, ispod evropskog proseka koji iznosi 35 odsto. U Evropi najbolje spavaju Holanđani, njih 72 odsto opisuje svoj san kao dobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!