BELE TAČKE ZBOG MANJKA CINKA, ŽUTI ZBOG GLJIVICA: Izgled noktiju otkriva od čega bolujete

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

06. 02. 2024. u 20:00

IZGLED noktiju u velikoj meri očitava zdravlje kompletnog organizma.

БЕЛЕ ТАЧКЕ ЗБОГ МАЊКА ЦИНКА, ЖУТИ ЗБОГ ГЉИВИЦА: Изглед ноктију открива од чега болујете

Foto Shutterstock

Postoje čak i uverenja da oblik noktiju i vrhova prstiju može da ukaže na predispoziciju na određenja oboljenja. Ono što je činjenica je da promene na noktima mogu da nastanu zbog različitih spoljašnjih i unutrašnjih faktora, povreda, infekcija, lekova, loših navika... Takođe, promene na noktima mogu da nastanu i u sklopu drugih dermatoloških bolesti - psorijaze, lichen rubus planusa, areatne alopecije ili dvadesetnokatne distrofije.

Evo na koja stanja može da ukazuje promena boje i strukture nokatne ploče, ali naravno uvek treba potražiti mišljenje stručnjaka kada su ovakve situacije u pitanju:

Žuti nokti

Žuti, smeđi ili beli nokti obično ukazuju na gljivičnu infekciju. Nokti, koji pate od gljivične infekcije, takođe mogu lakše da pucaju ili se lome. Neke gljivične infekcije se leče sporo, ponekad i do godinu dana. Međutim, kada se infekcija izleči, nokat obično ponovo izraste. Lekar može da propiše i oralne antimikotike (antigljivične lekove) ako lokalni tretmani nisu od pomoći.

Plavi nokti

Plavi nokti nastaju kada nema dovoljno kiseonika u krvotoku. Ovo može da bude posledica hladnog vremena kada telo ograniči količinu kiseonika na vrhove prstiju. Ljudi sa Rejinoovim sindromom mogu često doživeti ove promene na noktima. Plavi nokti će se obično vratiti u svoju uobičajenu boju kada se telo zagreje.

Foto: Profimedia

Crni nokti

Crna boja na noktima se obično javlja posle traume noktiju. Ako silovito udarite u nokat, nokat ili koža ispod njega mogu pocrneti. Drugi uzroci crnih noktiju uključuju stanja, kao što je bolest štitaste žlezde, iako je to izuzetno retko. Obratite se lekaru da biste utvrdili uzrok.

Bele tačke na noktima

Bele mrlje na noktima poznate su kao leukonihija. Fleke se mogu pojaviti kao mrlje ili pruge. Postoji mnogo uzroka belih mrlja na noktima, uključujući traumu, neke bolesti ili nedostatak cinka ili gvožđa. Lečenje zavisi od uzroka. Promene načina života ili uzimanje suplemenata mogu rešiti ovaj problem, ali ako potraje, obratite se lekaru.

Zeleni nokti

Zelena prebojenost nokatne ploče nastaje kao posledica infekcije čiji je izazivač bakterija Pseudomonas aeruginosa, koja se nalazi u kontaminiranoj vodi ili vlažnom tlu. Infekcija nastaje usled oštećene nokatne ploče, koja je karakteristično zelene ili zelenomrke boje. Lečenje se bazira na primeni antibiotika.

Foto Shutterstock

Krhki nokti koji se lome

Krhki nokti su obično rezultat previše ili premalo vlažnosti. Stalno pranje i sušenje ruku može prouzrokovati da se nokti osuše i postanu lomljivi. Nanošenje previše hidratantne kreme, na primer, može učiniti nokte previše mekim, uzrokujući njihovo listanje.

 

Lomljivi nokti

Lomljivi nokti mogu da budu znak nedostatka vitamina, uključujući nedostatak gvožđa. Postoji nekoliko dostupnih tretmana za lomljive nokte. Međutim, nošenje gumenih rukavica obloženih pamukom prilikom pranja ili upotrebe proizvoda za čišcenje može da bude od pomoći. Ukoliko imate krhke nokte uz savet lekara možete koristiti i neke suplemente za jačanje noktiju.

 

Horizontalni grebeni

Beauove linije su duboki žlebovi koji se protežu horizontalno po širini nokta. Oni se javljaju kada nešto prekine ili zaustavi rast noktiju. Postoji mnogo uzroka horizontalnih grebena noktiju, uključujući visoku temperaturu, niske temperature ili psihološki stres.

 

Vertikalni grebeni

Vertikalni grebeni koji se protežu duž dužine nokta mogu se razviti zbog povreda, nepravilne ishrane, ali i potiskivanja zanoktica. Ako se nokat odvojio od nokatnog ležišta, to može dovesti do pojave belog bloka na noktu. Odvajanje od nokatnog ležišta može imati uobičajeni uzrok, kao što je trauma ili gljivična infekcija. Međutim, to može biti i rezultat psorijaze.

 

Lichen ruber planus

Lichen ruber planus izaziva ponavljajući osip koji svrbi. Lichen ruber planus je oboljenje sa promenama na koži i sluzokoži, najčešće subakutnog ili hroničnog toka sa recidivima. Kada utiče na nokte, može oštetiti ležište nokta, uzrokujući da nokat postane žut, tanji i izbočen. U nekim slučajevima može podići nokat sa ležišta nokta, a nokat može i da otpadne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!