"PACIJENTE PONOVO UČIMO DA HODAJU I DIŠU": Kod dugotrajne vezanosti za krevet, rehabilitacija je neophodna pri povratku normalnom životu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

17. 01. 2024. u 17:00

DUGOTRAJNA vezanost za postelju kod mnogih pacijenata dovodi do nastanka komplikacija nevezanih za bolest zbog koje su završili u krevetu.

ПАЦИЈЕНТЕ ПОНОВО УЧИМО ДА ХОДАЈУ И ДИШУ: Код дуготрајне везаности за кревет, рехабилитација је неопходна при повратку нормалном животу

Ilustracija

Pacijenti koji dugo leže imaju rizik od pojave upale pluća, zapaljenja površinskih vena, kao i od otvaranja rana na delovima tela. Da bi se sprečila ova stanja glavnu ulogu imaju specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, koji moraju da poznaju opšte stanje pacijenta i sve moguće pridružene bolesti da bi odredili najbolju moguću rehabilitaciju pre operacije, nakon operativnog lečenja ili teške traume. Međutim, u Srbiji i oni su deficitarna specijalnost.

U intervjuu za "Novosti" docent dr Sanja Tomanović-Vukadinović, rukovodilac Centra za fiziklanu medicinu i rehabilitaciju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji je nedavno obeležio 30 godina rada, kaže da je najveći značaj fizikalne medicine i rehabilitacije u tome da se bolesnik ponovo nauči da hoda ili da diše:

- To je naš imperativ, a vratiti ga porodici i aktivnostima svakodnevnog života naš moto. Zato je važno da građani znaju da su lekari fizijatri, bez obzira da li rade privatno, ili u okviru državnog zdravstvenog sistema, podjednako dobro obučeni. I jedni i drugi znaju da primene sofisticirane nove tehnologije iz oblasti ambulantne rehabilitacije koje su donela nova naučna dostignuća i tehnološki razvoj. Jer, i konvencionalni način lečenja i nove tehnologije u lečenju su potpuno prihvatljive i dokazano efikasne, a prepisuju se isključivo prema potrebama pacijenata.

* Da li se u centru čiji ste rukovodilac primenjuju sve savremene metode?

- Metode fizikalne medicine i rehabilitacije koje se sprovode u našem centru su u potpunosti komplementarne svetskim trendovima i protokolima iz oblasti rehabilitacije. Apsolutno se sve metode iz oblasti rane rehabilitacije koje su zastupljene u velikim medicinskim centrima u svetu, sprovode u UKCS, a možemo se pohvaliti da je kontinuitet našeg posla naša specifičnost, jer se intrahospitalna rehabilitacija sprovodi svih sedam dana u nedelji, što dokazano daje ogroman benefit bolesnicima. Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je i nastavna baza iz predmeta fizikalna medicina na Medicinskom fakultetu u Beogradu, te smo mnoge postulate rehabilitacije i sami postavili kroz svoje doktorske disertacije, koji su citirani u stručnoj literaturi.

Privatna arhiva

* Dešava se da u privatnim ordinacijama pacijentima propisuju terapiju bez snimka.

- Lečenje pacijenata se isključivo zasniva na preporukama definisanim od određenih validnih medicinskih udruženja i organizacija, poštujući medicinu zasnovanu na dokazima. Konkretno ne mogu da odgovorim da li je ispravno da se pacijentima propisuje terapija, a da nije urađen nijedan snimak jer postoje stanja za koja apsolutno nije potrebno raditi dodatnu dijagnostiku kao što je, na primer, rendgenski snimak, već je dovoljan dobar klinički pregled i anamneza.

* Može li ta terapija da bude kontraindikativna u slučaju prisutnih bolesti?

Svakako da je važno kod propisivanja fizikalne terapije da se lekar dobro upozna sa pridruženim bolestima pacijenta i da u skladu sa tim prepiše terapiju, a pacijent je dužan da obavesti lekara o svim svojim hroničnim oboljenjima i da nakon toga dobije odgovor od ordinirajućeg lekara da li primenjena terapija može da pogorša njegovo stanje. To je i obavezna mera koja ulazi u sastav specijalističkog pregleda u akreditovanim zdravstvenim ustanovama.

Zbrinjavanje povređenih u ratu

* Zašto Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju nije osnovan od samog početka rada Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS)?

- Po osnivanju UKCS, 1982. godine, fizijatri i fizioterapeuti su bili prisutni samo na pojedinim klinikama. Po uzoru na vodeće svetske medicinske centre i zbog povećanih potreba za lečenjem u okolnostima ratova na prostoru bivše SFRJ, u cilju što adekvatnijeg medicinskog tretmana bolesnika, pojavila se potreba za orgnizovanom i objedinjenom celinom fizikalne medicine i rehabilitacije koja ima svoju strukturu, plan i program rada. Od tog trenutka, 1993. godine, osniva se Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koji u okviru svoje medicinske delatnosti sprovodi akutnu intrahospitalnu rehabilitaciju u najranijim fazama lečenja bolesnika

* Koliko Srbiji nedostaje specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije?

- Trenutni broj specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije ne zadovoljava potrebe stanovništva, ali u poslednjih nekoliko godina se povećao broj lekara na specijalizaciji iz fizikalne medicine. Većina njih je i primljena u radni odnos u specijalizovane zdravstvene rehabilitacione ustanove, samim tim ćemo za kratko vreme dobiti nove gotove specijaliste i nadoknaditi ovaj trenutni nedostatak. Samo je u našem Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u poslednjih pet godina zaposleno 20 mladih lekara, budućih specijalista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)