SPALJIVANJE NERVA OTKLANJA BOL: Jedinstvena terapija u KBC "Dr Dragiša Mišović"

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

07. 11. 2023. u 08:00

UKOLIKO patite od jakih bolova u kolenu i kuku, a termin za operaciju je tek za godinu ili dve, spas možete da bude - terapija bola.

СПАЉИВАЊЕ НЕРВА ОТКЛАЊА БОЛ: Јединствена терапија у КБЦ Др Драгиша Мишовић

Foto Shutterstock

Isto važi i za pacijente koji pate od bolova usled karcinoma, kao i za one brojne koje muči bol u vratu, donjem delu leđa, nogama, ramenu...

Profesor dr Predrag Stevanović, rukovodilac Klinike za anasteziologiju sa reanimatologijom Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu kaže da oni imaju jedinstven Centar za terapiju bola u Srbiji:

- U okviru centra imamo ambulantu koja radi utorkom i četvrtkom, a na raspolaganju nam je i bolnički deo gde smeštamo pacijente na jednodnevno ili višednevno lečenje.

Naš sagovornik kaže da se najveći broj pacijenata u ovom centru leči usled jakih bolova u lokomotornom sistemu.

Privatna arhiva

- Ovi bolovi su drugi najčešći razlog zašto se pacijenti javljaju za pomoć izabranom lekaru - priča naš sagovornik. - Od tih bolova ima onih koji od pacijenta zaista mogu da naprave invalida i da ga učine nesposobnim ne samo za rad već i za funkcionisanje u okviru porodice. Zato ih detaljano pregledamo, po potrebi tražimo i pregled neurologa i specijaliste fizikalne medicine, a neretko i snimak magnetnom rezonancom ili skenerom. Na osnovu našeg izvešataja oni od izabranog lekara mogu da dobiju i jače lekove za sanaciju bola.

Kada u lečenju bola lekovi nisu od pomoći u Centru za bol primenjuju interventne metode.

- Reč je uglavnom o davanju injekcija na mesto bola pod kontrolom ultrazvuka i rendgena, ili se primenjuje radiofrekventna ablacija, odnosno spaljivanje nerva odgovornog za prenos bola. Ovaj vid terapije, primera radi, može da obezboli pacijenta sa jakim bolom u kolenu i do dve godine. Tako da može da sačeka ugradnju veštačkog zgloba na dostojanstven i bezbolan način.

Profesor Stevanović napominje da nijedna terapija, pa ni ona protiv bola nije stoprocentno efikasna:

Prvo kod izabranog lekara

U LEČENjU bilo koje vrste bola neophodno je prvo potražiti pomoć izabranog lekara.

- Specijalista opšte medicine ima pravo da leči pacijenta od bola po utvrđenoj proceduri. Ako nema rezultata lečenja za četiri do šest nedelja, on može da uputi pacijenta u Centar za terapiju bola - kaže profesor Predrag Stevanović.

- U lečenju bolnih stanja prvo se primenjuju najblaži analgetici. Kada nisu dovoljni oni se kombinuju sa opioidima. Tek nakon toga mogu da se primenjuju najjači lekovi, a nakon toga interventne procedure. Pri tome, nijedna procedura ne donosi stopostotno izlečenje. Kod većine uspešnost je od 70 do 90 odsto, a činjenica je da kada pacijentu ublažite bol i za 50 odsto, to je ogroman uspeh.

Kada je reč o fantomskom bolu, odnosno kada pacijenta boli ruka ili noga koja mu je odstranjena i tu postoji terapija.

- Ovim pacijentima se ugrađuje poseban uređaj duž kičme kojima se stimulišu nerve i otklanja bol, ali zbog visoke cene za mnoge pacijente još nije dostupan - kaže profesor Stevanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!