UPOZORENJE STRUČNJAKA: Različiti okidači šloga kod žena i muškaraca

I. K.

20. 10. 2023. u 19:00

POSEBAN skup rizika od moždanog udara, koji je jedinstven kod žena, u poređenju sa muškarcima doveo je do objavljivanja specifičnog skupa smernica Američkog udruženja za srce i Američkog udruženja za moždani udar.

УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА: Различити окидачи шлога код жена и мушкараца

Foto Shutterstock

Ove smernice, zasnovane na istraživanju panela stručnjaka, iznele su te specifične rizike, nadajući se da će popuniti prazninu u zdravstvenoj zaštiti i prevenciji moždanog udara.

Prema tim smernicama, nekoliko faktora može da dovede do povećanog rizika od moždanog udara kod trudnica. Neke od komplikacija koje mogu da povećaju rizik od moždanog udara i srčanih bolesti kod trudnica su: hipertenzija tokom trudnoće, gestacijski dijabetes i preeklampsija.

Rizik od moždanog udara kod žena dovodi se i u vezu sa procesima karakterističnim za ženski pol, kao što su hormonske promene i upotreba kontracepcijskih pilula. Ovi uzroci moždanog udara su razlog zašto žene imaju sopstvene smernice za prevenciju moždanog udara prilagođene posebno za njih. Te smernice pružaju skup strategija za smanjenje rizika od moždanog udara - trećeg po redu uzroka smrti kod žena, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dok traje menopauza, žensko telo proizvodi manje estrogena, što može izazvati simptome kao što su valunzi/talasi vrućine, probleme sa spavanjem i suvoću vagine. Hormonska terapija za menopauzu je uzimanje estrogena ili progesterona kako bi se ublažili simptomi. Neki podaci pokazuju da su žene, koje koriste ovu vrstu hormonske terapije, pod povećanim rizikom od krvnih ugrušaka i moždanog udara, mada se rezultati studije smatraju i pomalo kontradiktornim.

Neophodno je imati smernice, posebno za žene. Glavni faktori rizika za muškarce i žene su veoma slični. Ali, za žene se "dodaje" još jedan sloj, a to su rizici koji su više rodno specifični, rekla je dr Dolora Visko, neurolog Klinike u Klivlendu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave