MOŽE DA SPASE ŽIVOT: Osmišljena aplikacija za rano prepoznavanje šloga

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

19. 09. 2023. u 12:00

AMERIČKI naučnici osmislili su način kako pomoću tehologije da se predvidi moždani udar.

МОЖЕ ДА СПАСЕ ЖИВОТ: Осмишљена апликација за рано препознавање шлога

Foto Shutterstock

Reč je o "AN" aplikaciji koja bi mogla da spase život uočavajući znakove moždanog udara, pokazuje studija. Funkcija pametnog telefona je bila u stanju da identifikuje simptome uključujući asimetriju lica, slabost ruku i promene govora pomoću veštačke inteligencije, piše The Sun.

Američki naučnici koristili su aplikaciju za analizu video-snimaka 240 pacijenata s moždanim udarom, a aplikacija im je precizno dijagnostikovala ovo smrtonosno stanje.

- Uzbudljivo je razmišljati kako će ova aplikacija i nova tehnologija mašinskog učenja pomoći većem broju pacijenata da identifikuju simptome moždanog udara na početku - rekao je Radoslav Rajčev sa Univerziteta Kalifornija. - Brza i precizna procena simptoma je imperativ kako bi se osiguralo da ljudi sa moždanim udarom prežive i ponovo steknu neovisnost. Nadamo se da će implementacija ove aplikacije promeniti živote i područje lečenja moždanog udara.

Moždani udari su uzrokovani prekidom dotoka krvi u mozak, zbog čega mu nedostaje kiseonik. To je rezultat krvnog ugruška u 85 posto slučajeva, ali se može dogoditi i zbog pucanja oslabljenog krvnog suda.

Praktična provera u četiri centra

Ova aplikacija koriššćena je i na pacijentima u četiri centra za moždani udar u Bugarskoj u roku od tri dana od prijema. Aplikacija je izmerila promene na licu koristeći 68 orijentirnih tačaka i procenila slabost ruku pomoću uređaja za praćenje pokreta. Ovo tehnološko čudo bilo je u stanju da detektuje i promene govora pomoću mikrofona, pretvarajući zvučne talase u slike koje mogu pokazati da li je normalan ili nejasan.

Osobe sa visokim krvnim pritiskom, holesterolom, dijabetesom i nepravilnim otkucajima srca su posebno ugrožene. Simptomi uključuju spuštanje lica na jednu stranu ili nemogućnost osmeha. Pacijenti, takođe, mogu da budu nesposobni da podignu ruke zbog slabosti ili ukočenosti, a njihov govor može da postane nejasan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)