PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Deca imala problem zbog nedostatka telefona

I. K.

04. 06. 2023. u 20:00

DEČJI psiholog iz Sankt Peterburga Ekaterina Murašova i njene kolege sproveli su zanimljiv eksperiment sa decom i mobilnim telefonima.

ПОРАЖАВАЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Деца имала проблем због недостатка телефона

Foto: Shutterstock

Ona je zamolila 68 tinejdžera uzrasta od 12 do 18 godina da se odreknu svih svojih elektronskih uređaja, odnosno da isključe mobilne telefone, računare, televizore i tablete na osam sati i da za to vreme ni sa kim ne komuniciraju.

Ono što su smeli da rade u tih osam sati bilo je pisanje, crtanje, čitanje, pevanje, šetanje i bavljenje sličnim aktivnostima. Autorka eksperimenta želela je da dokaže da se moderni tinejdžeri ne mogu zaokupiti takvim stvarima i da su potpuno nesvesni svog stanja.

Prema pravilima eksperimenta, deci je savetovano da prekinu eksperiment ako osete preteranu teskobu, nelagodu ili napetost i da zabeleže vreme i razlog prekida.

Rezultati su bili krajnje iznenađujući. Od 68 ispitanika, samo troje je završilo eksperiment - jedna devojčica i dva dečaka. Tinejdžerka je osam sati zapisivala svoja osećanja u dnevnik.

Jedan od dečaka izrađivao je maketu jedrenjaka, uz pauzu za ručak i šetnju psa. Drugi je najpre sortirao i sistematizovao svoje zbirke, a zatim se bavio presađivanjem cveća. Niko od njih nije imao negativnih emocija tokom eksperimenta i nije primetio pojavu "čudnih" misli.

Troje učesnika eksperimenta izjavilo je da su imali "suicidalne misli", a petoro je doživelo napad panike. Kod 27 tinejdžera zabeleženi su simptomi kao što su mučnina, znojenje, vrtoglavica, talasi vrućine ili bolovi u stomaku. Gotovo svaki od njih prijavio je osećaj straha i teskobe.

Nakon završetka eksperimenta 14 tinejdžera odmah je pristupilo društvenim mrežama, 20 se javilo svojim prijateljima, troje roditeljima, a pet je otišlo u posetu prijateljima. Ostali su upalili televizore ili počeli da igraju igrice. Osim toga, gotovo svi su odmah uključili muziku ili stavili slušalice na uši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)