ČETIRI VEŽBE PROTIV OKOŠTAVANJA KIČME: Prepoznajte simptome spondiloze i rešite se ovog problema

V. N.

14. 01. 2023. u 10:50

BOL i ukočenost u vratu, česte potiljačne glavobolje, utrnulost jedne ili obe ruke, slabost mišića ruku i nogu, nemogućnost hoda na prstima ili petama, kao i nemogućnost podizanja noge savijene u kolenu, kao i poremećaj mokrenja - sve to mogu da budu posledice okoštavanja kičmenog stuba, odnosno spondiloze.

ЧЕТИРИ ВЕЖБЕ ПРОТИВ ОКОШТАВАЊА КИЧМЕ: Препознајте симптоме спондилозе и решите се овог проблема

Foto: Shutterstock

Ovo stanje se u početnom stadijumu najefikasnije leči vežbanjem. U suprotnom, kada tegobe izazvane degenerativnim promena na kičmenom stubu postanu izražene neophodni su lekovi, pa i hirurško lečenje.

Inače, spondiloza je jedan od najčešćih zdravstvenih problema savremenog doba. Degenerativne promene između pršljenova u najvećoj meri su uslovljene genetikom, ali ubrzavaju ih i nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tela, profesije koje zahtevaju dugotrajno sedenje i prinudne položaje, odmaranje u nepravilnom položaju i prekomerna telesna težina.

Da biste sprečili pojavu simptoma i okoštavanje između pršljenova važno je jačanje muskulature. Predlažemo vam nekoliko vežbi koje se koriste u sprečavanju pojave i daljeg razvoja spondiloze.

 

Pravljenje otpora

Lezite na leđa, savijte kolena i savijte laktove pod uglom od 90 stepeni, stisnite pesnice. Zatežite mišiće stomaka, dok donjim delom leđa pritiskate podlogu. Dok izdišete vazduh zadržite kontrakciju mišića pet sekundi. Ponovite vežbu 10 puta sa pauzama od deset sekundi.

Noga - ruka

Zauzmite "četvoronožni" položaj. Dlanovi treba da su postavljeni tako da odgovaraju širini ramena i pogled usmerite na prostor između dlanova. Podignite istovremeno suprotnu ruku i nogu, ali samo toliko da ostanu u liniji sa trupom. Zadržite položaj pet sekundi. Spustite nogu i ruku u početni položaj, pa ponovite drugom rukom i nogom. Ponovite vežbu pet puta za obe strane.

"Otvaranje" kolena

Ruke opružite pored tela, a noge savijte. Lagano podižite glavu, zatim vrat i gornji deo lopatica, dok istovremeno rukama širite kolena tako što ih dlanovima potiskujete sa unutrašnje strane, a otpor pravite samim kolenima. Zadržite položaj podignute glave i lopatica, sa otporom koji pravite kolenima pet sekundi. Ponovite vežbu 10 puta.

Izdržaj u ravni

Lezite na stomak, tako da se oslanjate na podlaktice. Podižite telo od podloge zatezanjem mišića leđa, stomaka i karlice i podižući se na vrhove prstiju nogu. Glava, kičmeni stub i noge treba uvek da budu u istoj ravni. Zadržite položaj zategnutih mišića pet sekundi. Ponovite vežbu 10 puta sa pauzama od 10 sekundi.

BONUS VIDEO - Osnovne vežbe za istezanje vrata: Dovoljna je samo jedna stolica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri