NAJBOLJA TERAPIJA ZA REUMU: Devet efikasnih vežbi protiv propadanja zglobova (VIDEO)

V. N.

20. 12. 2022. u 10:50

UKOLIKO se sa teškoćom spuštate u čučanj i ustajete, često imate ničim izazvane bolove u vratu, leđima, kukovima i kolenima, znači da patite od degenerativnih promena na lokomotornom sistemu, odnosno od reume.

НАЈБОЉА ТЕРАПИЈА ЗА РЕУМУ: Девет ефикасних вежби против пропадања зглобова (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock

Stručnjaci napominju da propadanje zglobova, ligamenata i mišića postaje radikalnije posle 45. godine, a da bi se ovaj proces ublažio može da pomogne samo redovna fizička aktivnost.

Rekreacija kao terapija za reumu je efikasna ne samo zato što omogućava očuvanje dobre pokretljivosti, već i zato što ima analgetski efekat, smanjujući osećaj bola.

Vežbe protiv reume mogu da se rade i preventivno. U početku trebalo bi ih raditi od tri do pet ponavljanja, kasnije od osam do 10, laganim tempom. Sve vreme se diše lagano i ujednačeno. Udisaj je u neutralnom položaju i dok se pravi pokret, a izdisaj kada se vraća u početni položaj. Pauze između ponavljanja pokreta trebalo bi da budu od tri do pet sekundi, zatim odmor od 10 sekundi, pa izvođenje sledeće vežbe.

Evo devet efikasnih vežbi protiv propadanja zglobova:

Istezanje leđa

Oslonite se na podlaktice i kolena. Stavite desnu šaku na mesto gde je bio lakat, rotirajte telo unazad, okrećući glavu na istu stranu. Ponovite isto i na suprotnu stranu.

Polukrug

Okrenite glavu u stranu, pa pravite polukrug bradom od jednog do drugog ramena.

Brada na grudi

Isturite glavu napred. Ruke stavite na potiljak i gurajte glavu tako da težite bradom ka grudima. Vratite se u početni položaj, pa ponovite istu vežbu.

Podizanje trupa

Lezite na leđa i oslonite se na laktove i stopala. Podižite trup od podloge i spuštajte dole.

Pritiskanje jastuka

Sedite na pod. Između opruženih kolena stavite manji jastuk. Pritiskajte ga, zadržite i potom pustite.

 

Rotiranje

Lezite na leđa i oslonite se na laktove. Jednu nogu savijte u kolenu. Suprotnom rukom gurajte podignuto koleno u stranu i pružajte otpor da se telo ne zarotira.

Potisak ka ramenu

Nagnite glavu na stranu. Rukom je pritiskajte ka ramenu. Posle ponavljanja, uraditi isto i na drugu stranu.

Polučučanj

Ruke ispružite ispred tela i radite polučučanj. Polučučanj ne sme da bude suviše dubok, jer kod pacijenata koji imaju oštećena kolena, dubok polučučanj može da uzrokuje bol.

Naizmenično podizanje noge

Sedite na ivicu kreveta ili na stolicu, leđa bi trebalo da budu zategnuta i prava. Polako podižite jednu nogu, potpuno je ispravite, zatežući butni mišić i list. Vežbu radite naizmenično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!