PET VEŽBI ZA SVAKI DAN: Bez previše napora postignite zavidnu formu

V. N.

10. 01. 2023. u 17:44

DA biste bez previše napora postigli zavidnu formu vežbajte svakog dana pomalo.

ПЕТ ВЕЖБИ ЗА СВАКИ ДАН: Без превише напора постигните завидну форму

Foto: Shutterstock

Vežbanje je prirodan način da se rešite bolova u zglobovima i mišićima, da popravite raspoloženje i budete spremniji za ispunjavanje obaveza.

Predlažemo vam pet vežbi kojima možete da ojačate muskulaturu celog tela, a ponajviše mišiće trupa. Ukoliko ih budete praktikovali svakodnevno rezultate možete da vidite za dva do tri meseca.

Inače, svakodnevna rekreacija uz izbalansiranu ishranu je ključna u očuvanju dobrog zdravlja, a od velike je koristi čak i kada je zdravlje narušeno. Zato ne oklevajte, vežbajte svakog dana.

Noge i ruke u iks položaju

Sedite na ivicu stolice, ruke savijte ispred grudi i blago stegnite pesnice. Samo prstima stopala dodirujte podlogu, ne oslanjajte se u potpunosti. Naglo raširite i ispružite noge i ruke (neka čine latinično slovo "iks"), i tako da se na kraju oslanjate stopalima na podlogu. Ponovite 20 puta.

Čučnjevi

Stanite ispred stolice, u blagi raskorak, stegnite pesnice i savijte ruke ispred tela. Čučnite sve dok zadnjim delom leđa ne dodirnete ivicu stolice, ali se ne oslanjajte na nju. Iz tog položaja ispružite ruke uvis i istegnite telo koliko god možete, zadržite se nekoliko sekundi u tom položaju, pa se vratite u početni. Ponovite 10 puta.

Okret u stranu

Sedite na ivicu stolice, ruke prekrstite preko grudi, noge blago razmaknite. Uvucite stomak i duboko udahnite, držeći ispravljena leđa. Dok izdišete, okrećite torzo nalevo, istovremeno podižući levo koleno uvis. Vratite se u početni položaj, i ponovite isto okrećući se na desnu stranu sa podizanjem desne noge. Ponovite 20 puta.

Iskorak

Stanite spojenih stopala, iza naslona stolice, ispravite kičmu, i nežno rukama dodirnite naslon. Prebacite težinu na desnu nogu, i iskoračite levom nogom unazad. Spustite se prema podlozi, sve dok kolenom ne dotaknete pod, ali pazite da vam leđa budu sve vreme prava. Vratite se u početni položaj, i ponovite isto sa drugom nogom. Ponovite 20 puta.

Podizanje kolena

Okrenite se licem prema stolici i oslonite se rukama blago raširenim, na sedište. Ruke treba da budu ispružene, kao i noge iza tela, oslanjajući se na prste stopala. Podignite desno koleno prema stolici, ali je ne dodirujte, vratite je na podlogu i zamenite sa levom nogom. Brzo menjajte i savijajte jednu pa drugu nogu. Ponovite 20 puta.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni