OČI VAM SE TEŠKO PRIVIKAVAJU NA MRAK? Posetite oftalmologa, to može biti i znak bolesti

I. Kovačić

23. 11. 2022. u 20:50

OKU je potrebno oko pola sata da bi se u potpunosti adaptiralo na tamu prilikom prelaska iz uslova jake svetlosti, dok je za obrnuti proces potrebno samo pet minuta.

ОЧИ ВАМ СЕ ТЕШКО ПРИВИКАВАЈУ НА МРАК? Посетите офталмолога, то може бити и знак болести

Foto: Shutterstock

Ukoliko vam je za ovo prilagođavanje potrebno više vremena, znači da je u nekom segmentu zdravlje narušeno.

Doktor Dejan Rašić, oftalmolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da je adaptacija na tamu podložna uticajima nekoliko faktora:

- To su na prvom mestu starenje, nedostatak kiseonika ili vitamina A.

Naš sagovornik kaže i da se nekoliko bolesti oka karakteriše, pored ostalog, i smanjenjem sposobnosti prilagođavanja na mrak, odnosno njenom usporenošću:

- Jedan od najranijih znakova degeneracije žute mrlje, koja je gotovo neminovan pratilac starenja, jeste i poremećaj adaptacije na tamu, gde oksidativni stres i upala utiču na sposobnost neurona u oku da odgovore na nedostatak svetlosti. Poremećen rad ovih nervnih ćelija dovodi do slabljenja adaptacije na tamu i u slučajevima brojnih distrofija mrežnjače, kao i kod glaukoma ili centralne serozne horioretinopatije.

Kada lekar pomoću specijalnog aparata, odnosno adaptometra utvrdi kakva je sposobnost oka da se prilagodi na tamu, određuje se terapija.

- Lečenje smanjene sposobnosti adaptacije na tamu ide u sklopu lečenja osnovne bolesti oka koja je i dovela do nje - kaže dr Rašić. - Izlečenja nema, ali su moguća izvesna, uglavnom minimalna poboljšanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)