ZAŠTO INJEKCIJE "PEKU" ? Osećaj žarenja zbog analgetika, ali je bitno i gde se i kako ubada igla

I. K.

06. 08. 2022. u 19:50

KADA se ukoče leđa, lekar opšte prakse propisuje injekcije. Međutim, pacijenti se često žale da one peku pri primeni i kasnije.

ЗАШТО ИНЈЕКЦИЈЕ ПЕКУ ? Осећај жарења због аналгетика, али је битно и где се и како убада игла

Foto Shutterstock

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, objašnjava zašto dolazi do takvog efekta.

- Osećaj pečenja i žarenja potiče od analgetika. Najčešće se propisuju diklofenak i metamizol. Oba leka sa primenjuju kao injekcija u mišić i oba medikamenta kod izvesnog procenta pacijenata mogu da izazovu bol na mestu primene, jer supstance iz injekcije nadražuju mišićno tkivo i nervna vlakna, kod nekih pacijenata više, kod nekih manje.

Naš sagovornik kaže da ponekad na mestu davanja injekcije može da nastane izumiranje tkiva ili infekcija:

- Tada će bol da bude posebno jak. Zato je važno da pacijent koji na mestu injekcije ima ovaj simptom i on ne prolazi ni nekoliko sati posle primene, ili ako oseća da se bol pojačava, trebalo bi obavezno da kontaktira lekara što pre.

Foto: Free Images Pixabay

Da li će injekcija protiv ukočenosti leđa da oteža već postojeće tegobe, zavisi i od samog načina njene primene.

- Ako pacijent grči mišić u koji se injekcija daje, igla će da napravi više štete nego ako je mišić opušten - kaže profesor Janković.

- Isto važi i za tečnost koja se ubrizgava, jer ona razdvaja mišićna vlakna čisto fizički, pa grčenje mišića može učiniti da se vlakna razdvoje više nego što je neophodno. Dakle, pacijent bi trebalo da bude što opušteniji prilikom dobijanja ovih injekcija.

Važno je i kako zdravstveni radnik daje injekciju.

- Po uvođenju igle u mišić trebalo bi najpre da proveri da nije ušao u krvni sud, a zatim da postepeno ubrizgava tečnost, pomalo izvlačeći iglu, kako bi se cela zapremina tečnosti što ravnomernije raspodelila u mišiću - napominje naš sagovornik.

Foto: Free Images Pixabay

- Injekcija namenjena za primenu u mišić se nipošto ne sme primeniti u potkožno tkivo, jer je ono mnogo osetljivije od mišića, pa nastaje još jači bol i izumiranje tkiva. Jednom rečju, bol posle primene injekcije može da bude i znak neke komplikacije, pa ako je veoma intenzivan i ne prolazi, treba konsultovati lekara koji je injekciju propisao.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)