DIJABETIČARIMA OLAKŠANJE NE DONOSI NI LETNJI PLJUSAK: Oboleli od šećerne bolesti najteže podnose vrućine

I. Kovačić

11. 07. 2022. u 09:50

VRUĆINA kod dijabetičara može da dovede i do naglog pada, i do naglog skoka nivoa šećera u krvi, a ne prija im ni vreme nakon letnjeg pljuska jer varijacije atmosferskog pritiska tada mogu da uzrokuju kako pad, tako i skok krvnog pritiska.

ДИЈАБЕТИЧАРИМА ОЛАКШАЊЕ НЕ ДОНОСИ  НИ ЛЕТЊИ ПЉУСАК: Оболели од шећерне болести најтеже подносe врућинe

Foto Shutterstock

Profesor dr Dragana Tomić Naglić, endokrinolog Kliničkog centra Vojvodine, kaže da bi oboleli od dijabetesa ovih dana češće trebalo da kontrolišu nivo šećera u krvi:

- Samo na ovaj način mogu na vreme da reaguju i da u dogovoru sa svojim lekarem po potrebi koriguju terapiju. Takođe, trebalo bi da unose velike količine termički neobrađene hrane, dakle najviše salate, da ne bi dodatno opterećivali sistem za varenje i da bi obezbedili adekvatan unos soli.

Naša sagovornica kaže da prema savremenim nutricionističkim shvatanjima dijabetičar nema restrikcije u upotrebi voća, osim ako uz dijabetes ima i masnu jetru ili visoke vrednosti triglicerida. Znači, moguće je uneti veće količine voća sa malim glikemijskim indeksom, kao što su jabuke, bobičasto voće, dok je umerenost potrebna u konzumiranju lubenice, dinje, banane.

Osim što vrućina direktno utiče na glikoregulaciju, jer primorava organizam na veću potrošnju energije da bi održao optimalnu temperaturu, kod dijabetičara ona lakše dovodi i do sunčanice i toplotnog udara.

IZMERITE NIVO ŠEĆERA

MERENjE nivoa šećera u krvi s vremena na vreme savetuje se i zdravima. Jer, kako pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje, u Srbiji na jednog obolelog koji zna da ima tip 2 dijabetesa, dolazi jedan koji ne zna da je bolestan. Zato se za tip 2 dijabetesa kaže da je tihi ubica, jer dugo može da napreduje, a da ne daje gotovo nikakve simptome. Tačnije, oko 40 odsto obolelih od tipa 2 dijabetesa ne znaju da imaju ovu bolest.

- Osobe obolele od dijabetesa su sklonije sunčanici u odnosu na zdrave, jer imaju narušeno funkcionisanje autonomnog nervnog sistema, odnosno kompenzovanje ekstremnih temperaturnih uslova procesom znojenja, uz nedovoljnu mogućnost kontrole srčanog ritma - kaže profesorka Dragana Tomić Naglić.

- Iz ovih razloga im se savetuje da izbegavaju direktno izlaganje suncu i da fizičku aktivnost prilagode trenutnim uslovima, da ne bi dovele do pregrevanja organizma i nepravilnosti u srčanom radu. Takođe, savetuje im se obimna hidracija nezaslađenim napicima.

Letnji pljusak obično donese olakšanje nakon talasa vrućine, ali ovo pravilo ne važi za obolele od šećerne bolesti.

Foto Shutterstock

- Činjenica je da dijabetičarima bez komplikacija i pridruženih bolesti ne smetaju letnje kiše, niti vlaga, više u odnosu na zdrave osobe - kaža naša sagovornica. Ali, dugogodišnjim dijabetičarima, odnosno onima koji imaju narušeno funkcionisanje autonomnog nervnog sistema, mogu da smetaju nagle promene atmosferskog pritiska, jer njihovi krvni sudovi zahtevaju duže vreme za adaptaciju.

U ovim okolnostima, kako kaže naša sagovornica, moguće su nepredviđene varijacije krvnog pritiska, najčešće ka nižim vrednostima, ali su moguće i hipertenzivne krize:

- Naše iskustvo pokazuje da je dijabetičarima sa hipertenzijom, osim korekcije terapije za šećernu bolest, često potrebna i korekcija doze lekova za lečenje povišenog krvnog pritiska - navodi prof. Dragana Tomić Naglić.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri