LEĐA NE BOLE UVEK ZBOG KIČME: I lekari mogu da pogreše u postavljanju dijagnoze i lečenju

I. Kovačić

09. 07. 2022. u 12:00

BOL u leđima je jedna od najčešćih tegoba u opštoj populaciji, ali i pored armije pacijenata sa ovim simptomom, dešavaju se greške u lečenju i dijagnozi.

ЛЕЂА НЕ БОЛЕ УВЕК ЗБОГ КИЧМЕ: И лекари могу да погреше у постављању дијагнозе и лечењу

Foto: Free Images Pixabay

Tako se događa da se pacijenti zbog bola u donjem delu leđa leče od diskus hernije, a da je bol zapravo izazvan artrozom kuka ili upalom tetiva u karličnom delu.

U takvim slučajevima se i ne može očekivati efekat terapije, jer uspešno lečenje bola u donjem delu leđa zavisi od postavljanja tačne dijagnoze, kaže u intervjuu za "Novosti" dr Olivera Ilić Stojanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i reumatolog Instituta za rehabilitaciju u Beogradu, i viši naučni saradnik Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Za krajnji efekat lečenja je najvažnija klinička slika i dobro uzeta anamneza, za šta su neophodni veliko znanje, detaljan pregled i kliničko iskustvo lekara. Nažalost, sve češće pacijente zbog bola u leđima, najpre šalju na magnetnu rezonancu ili elektroneuromiografiju ekstremiteta, pa im potom propisuju terapiju na osnovu ovih rezultata. Ovakav pristup je apsolutno pogrešan, jer aktuelne tegobe i klinički nalaz često nisu u korelaciji sa promenama koje se na ovaj način dijagnostikuju.

Zbog čega sve leđa mogu da bole, a da uzrok nije u kičmenom stubu?

- Na primer, maligna oboljenjap materice, debelog creva, prostate kao i zapaljenjska oboljenja u trbuhu i maloj karlici mogu da se manifestuju bolom u donjem delu leđa. U ovim slučajevima ni na rendgenskom snimku, ni na magnetnoj rezonanci kičmenog stuba neće se videti pravi uzrok bola, a nalaz diskus hernija, često i višestrukih, u različitim nivoima kičmenog stuba će da odvede lečenje u pogrešnom pravcu. Tako ćemo izgubiti dragoceno vreme za dijagnostiku pravog uzroka bola.

Foto: D. Milovanović

 

Koliko su pacijenti na gubitku zbog pogrešne dijagnoze?

- Dešava se da pacijenti nisu valjano pregledani, pa samim tim i lečeni, a upute se ortopedu ili neurohirurgu koji na osnovu navedenih dijagnostičkih ispitivanja preporuče operativno lečenje. Tako se izgube meseci dragocenog vremena, kada je drugi uzrok bolesti u pitanju ili nepravilno selektuju pacijenti koji nisu za operativno lečenje.

Da li pacijenti često dolaze u zapuštenom zdravstvenom stanju?

- Stičem utisak da je poslednjih desetak godina to sve češće. Ne zato što smo nazadovali u znanju, već zato što se javnosti plasiraju informacije o brojnim načinima lečenja koji često obećavaju nemoguće. To je neminovnost današnjeg marketinškog doba.

Kada bi pacijente trebalo uputiti na magnetnu rezonancu i elektroneuromiografiju?

- Pacijente bi trebalo upućivati na magnetnu rezonancu i elektroneuromiografiju onda kada odgovor na propisanu terapiju nije u skladu sa očekivanim, kada želimo da isključimo druge uzroke ili potvrdimo stepen oštećenja nekog nerva zbog procene radne sposobnosti ili telesnog oštećenja, kao i da otklonimo odnosno potvrdimo mogućnost udruženih povreda nerva.

Foto: Free Images Pixabay

Kada leđa zabole, i laici i stručnjaci tvrde da bi trebalo da se vežba.

- To su najčešće dileme kako pacijenata, tako i lekara različitih specijalnosti, ali i fitnes instruktora. Međutim, odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan, jer neki pacijenti mogu i treba da vežbaju, a kod drugih bi vežbanje bilo kontraproduktivno. Činjenica je da je bol u donjem delu leđa najčešće posledica poremećene statike kičmenog stuba i slabosti mišića koji drže leđa. Tada se vežbe mogu raditi u svim fazama bola sa modifikacijom tipa vežbi.

U kojim slučajevima ne bi trebalo da se vežba i koje su druge terapijske mogućnosti?

- Kod svih pacijenata koji imaju problem sa bolom usled akutnog oštećenja pritiska nervnih korenova ili boluju od osteoporoze treba isključiti vežbe sa savijanjem kičmenog stuba unapred. Terapija bola u leđima po pravilu podrazumeva primenu lekova, procedura fizikalne medicine, zaštitnih položaja, ali i statičkih vežbi. Sve ovo se može savetovati u prvim danima simptoma, posebno kada je u pitanju sindrom faseta, bol ligamentarno mišićne geneze ili degenerativne prirode bez aktuelne kompresije korena nerva.

Doktor Olivera Ilić Stojanović, Foto: D. Milovanović

Kada se razmišlja o operaciji?

- Operativno lečenje je poslednji korak, kada su iscrpljene sve mogućnosti komleksne medikamentozne i fizikalne terapije. Dakle, suština je da se pravilno odaberu pacijenti koji su za "nož", i da se odredi najbolje vreme da se intervencija uradi.

Činjenica je da operacija može da pomogne i da trajno liši pacijenta uzroka bola.

Najvažnije je adekvatno i rano započinjanje lečenja pacijenta prema aktuelnoj kliničkoj slici, a imajući u vidu druga oboljenja i faktore rizika koje pacijent im. U terapiji svakog oboljenja ključan je izbor doktora koji vas pregleda i propisuje način lečenja.

BEZ ŽURBE

KOJA je najčešća i najveća greška kada je o bolu u leđima reč?

- Forsirati što pre obezboljavanje pacijenata, ne znajući šta je pravi uzrok bola. Jer, bol je zaštita i postavlja granicu do koje pacijent može da pravi odgovarajuće pokrete. Ako pacijenta bez tačne dijagnoze obezbolite, samo se maskira uzrok poremećaja i gubi dragoceno vreme.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)