UGROŽENA I PLODNOST: Nelečena ginekološka infekcija može da dovede do upale trbušne maramice i sepse

I. Kovačić

04. 07. 2022. u 09:50

NESPECIFIČNI i blagi simptomi osnovni su razlog za kasno otkrivanje ginekološke infekcije. Tek kada dođe do zapaljenja materice, jajovoda i jajnika, traži se pomoć lekara.

УГРОЖЕНА И ПЛОДНОСТ: Нелечена гинеколошка инфекција може да доведе до упале трбушне марамице и сепсе

Foto Shutterstock

Ovo zakašnjenje, a neretko i samolečenje, žene u reproduktivnom periodu može da košta plodnosti. Jer, na primer, upala jajnika je praćena bolovima u maloj karlici i pojavom sekreta, a pošto i druge bolesti u maloj karlici mogu da izazovu slične simptome, trebalo bi se javiti za pomoć lekaru.

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Mima Fazlagić, ginekolog, kaže da bol u leđima može da bude karakterističan i za tumor grlića materice, dok diskus hernija ponekad može da boli i u predelu jajnika:

- Zato, samo u konsultaciji sa specijalistom pacijentkinja može da dobije pouzdanu terapiju, da napravi pravilan izbor i način korišćenja kontracepcije i da shvati da i ginekološko zdravlje zavisi od ukupnih zdravih životnih navika.

Koje su to najčešće ginekološe infekcije?

- Upale materice, jajnika i jajovoda nisu toliko česte kao što se inače misli. Skloni smo da svaki bol ili nelagodnost koju osetimo pripišemo upali. Osim pregleda u laboratorijskim analizama, postoje parametri koji govore da li je u pitanju bakterijska upala reproduktivnih organa, ili ne. Važno je i da se zna da se upale najčešće dešavaju u reproduktivnom periodu žena. Mlade devojke koje imaju himen i žene u menopauzi retko dobijaju upale. Inače, kada do upale dođe, u njima najčešće učestvuju bakterije iz našeg okruženja, a to su bakterije koje su nastanjene u debelom crevu kao ešerihija i enterokok i bakterije iz grupa stafilokoka i streptokoka.

Foto: Arhiva "Novosti"

dr Mima Fazlagić

Ipak, neke žene često imaju ginekološke infekcije, zašto?

- Postoje žene koje su sklone upalama. Jer, genetika određuje kvalitet našeg imunog sistema, a od njega zavisi naša sklonost prema infekcijama svih vrsta. Postoje žene koje nikada nemaju upalu i postoje žene koje su jako sklone upalama i koje upalom reaguju na svaki strani faktor u njihovom okruženju. Protiv ovoga se teško možemo boriti, jer lekari terapijom odgovaraju tek na nastalu infekciju. Najvažnije je da žene koje su osetljive vode računa i eleminišu sve faktore za koje znaju da su za njih rizični.

Kako se leče ove infekcije i koliko se često vraćaju?

- Bakterijske upale se uvek leče antibiotikom. Vrsta antibiotika i dužina lečenja zavise od težine kliničke slike i parametara upale koji se prate u krvi. Pri svakom ponavljanju infekcije obavezno je ponovno adekvatno lečenje.

SEKRET

* Da li postoje neki izraženiji simptomi u slučaju kada nastupi neka od ginekoloških infekcija?

- Najčešće, prvi simptomi koje žene osete su pojačana vaginalna sekrecija, koja često može da bude praćena neprijatnim mirisom, svrabom i iritacijom. Tek, ako se infekcija proširi na matericu ili jajnike, na vaginalnu sekreciju mogu da se nadovežu i povišena telesna temperatura, osećaj jeze, drhtavica, bolovi u donjem delu trbuha, a često i problemi sa mokrenjem. Međutim, u slučaju infekcije hlamidijom, ureaplazmom i mikoplazmom, nema nikakvih tegoba, a stvaraju se posledice infekcija.

Koje su posledice nelečenja, odnosno samolečenja i kasnog javljanja lekaru?

- Ako se infekcija ne leči ili se neadekvatno leči, jedna od teških komplikacija je upala trbušne maramice ili, kako to mi lekari kažemo - pelveoperitonitis. To je teško stanje koje ponekad može da se reši samo operativno. Takođe, svaka zanemarena infekcija može voditi u sepsu, a često vraćanje infekcija može dovesti do začepljenja jajovoda i stvaranja priraslica. Te priraslice mogu dovesti do hroničnog bola u karlici, poremećaja pražnjenja creva, kao i neprohodnosti jajovoda, što za posledicu može imati sterilitet ili pojavu vanmaterične trudnoće.

Osim bakterija, šta još uzrokuje genitalne infekcije?

- Posebnu grupu ovih infekcija predstavljaju seksualno prenosive bolesti. Među njima ima virusa, bakterija, parazita i gljivica. Najčešće virusne ginekolške infekcije uzrokuju humani papiloma virusi. Uz to ima i genitalnog herpesa. Od bakterijskih seksualnih infekcija izdvajaju se gonoreja, sifilis, hlamidija, ureplazma i bakterijska vaginoza.

Foto: Piksabej

Koliko često ima parazitarnih i gljivičnih infekcija u oblasti ginekologije?

- Gljivične infekcije vagine su veoma česte, jer kandida se umnožava kada se poremeti kiselost vagine. Ona izaziva pojavu sekreta i svraba, ali ne ostavlja posledice. Od parazitarnih infekcija najčešća je infekcija trihomonasom, koji je jednoćelijski parazit. To je takozvana peta grupa sekreta ili trihomonijaza. Kod ove infekcije obavezno je lečenje oba partnera.

A virus HIV?

- AIDS i virusni hepatitisi jesu seksualno prenosive bolesti, ali one ne pogađaju samo genitalne organe već organizam u celosti. 

BONUS VIDEO - SOFTVER SAD "KREIRA" ZUBE: Na Stomatološkom fakultetu se otvara najmoderniji edukativni centar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje