ZNACI KOJI UKAZUJU NA BOLESTI BUBREGA: Obratite pažnju na signale koje šalje telo

V. N.

13. 06. 2022. u 19:50

BUBREZI, iako vitalni organi, mogu dugo vremena da propadaju, a da pri tome ne pokazuju značajnije znake narušene funkcije.

ЗНАЦИ КОЈИ УКАЗУЈУ НА БОЛЕСТИ БУБРЕГА: Обратите пажњу на сигнале које шаље тело

Foto Shutterstock

Tek kada njihov poremećaj pređe određenu granicu ispoljavaju se teži simptomi, ali to već znači da se velike količine hemijskih otpadaka i toksina skupljaju u krvi. Takođe, tada dolazi i do velikog gubitka neophodnih hemijskih supstanci izlučivanjem u mokraću i ceo organizam može da kolabira.

Zato je važno prepoznati rane znake oboljenja bubrega, jer ono u velikoj meri može da se zaustavi ako se otkrije na vreme. Posebnu pažnju na ove vitalne parne organe trebalo bi da obrate osobe koje boluju od dijabetesa, hipertenzije, bolesti srca, gojazni, pušači i stariji od 65 godina.

Lekari sugerišu da obratite pažnju na nekoliko znakova upozorenja, koje ne treba zanemarati i zbog kojih je potrebno otići kod lekara i proveriti kako bubrezi funkcionišu.

* * * * * *

Boja urina

Promena boje urina bi mogla da ukazuje na prisustvo proteina u mokraći. Takođe, ukoliko imate potrebu da češće mokrite, posebno noću, to može da bude i znak bolesti bubrega. Jer, kada su oštećeni bubrežni filteri, to može da uzrokuje češće mokrenje.

Svrab

Zdravi bubrezi uklanjaju višak tečnosti, pomažu pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca i održavaju potreban nivo minerala u krvi. Koža koja svrbi i izrazito je suva, može da bude znak da bubrezi više nisu u stanju da filtriraju višak fosfora, koji se taloži na koži. Takođe, koža može poprimiti veoma bledu ili žućkastu boju.

Otoci

Smanjena funkcija bubrega može da dovede do zadržavanja natrijuma (soli), što za rezultat ima oticanje stopala ili zglobova. Istovremeno, otok stopala i potkolenica može da bude znak i oboljenja srca, bolesti jetre i hroničnih problema sa proširenim venama nogu.

Grčevi

Disbalans elektrolita može da bude posledica poremećene funkcije bubrega. Na primer, nizak nivo kalcijuma i loše kontrolisan fosfor mogu doprineti čestom grčenju mišića.

Malokrvnost

Nakupljanje toksina u krivi usled narušene funkcije bubrega može da dovede do smanjenog apetita, a samim tim i do pojave anemije ili malkorvnosti. Uz to, anemija nastaje i kao produkt oslabljene proizvodnje bubrežnog hormona koji šalje signal telu da proizvodi crvena krvna zrnca koja prenose kiseonik po celom telu.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna