Šta treba da znate ako su zubni implanti vaš izbor

Promo

17. 06. 2022. u 10:00

ŽELjA za savršenim osmehom je prirodna pojava, jer je on i znak samopouzdanja.

Шта треба да знате ако су зубни импланти ваш избор

Foto: Dental plaza

Svoje prirodne zube gubimo iz mnogo razloga, a ponajviše zbog loše higijene i zanemarivanja zdravlja zuba. Svi smo svesni da je osmeh taj koji pleni i osvaja, ali šta ako vam fali neki zub? Ne očajavajte, postoji rešenje koje će vratiti vaše samopuozdanje i osmehe, a to je ugradnja implantata. Njihova najveća prednost jeste ta što ćete ih osećati kao svoje prirodne zube, a što se tiče njihove beline, vi sami možete izabrati nijansu koju želite.

Stomatološka ordinacija Dental Plaza bila je ljubazna da nama i našim čitaocima razjasni sve nedoumice kada su zubni implanti u pitanju. Evo šta smo kao glavno izdvojili za vas.

Šta su zubni implanti?

Hajde prvo da razjasnimo sta su zubni implanti i kako oni izgledaju. Implanti zuba su mali šrafići koji se ugrađuju u vašu viličnu kost, usled nedostatka jednog ili više zuba. Sa njihove spoljašnje strane nalaze se navoji, tako da se implanti zuba veoma jednostavno postavljaju u viličnu kost sa kojom vremenom srastaju. Možda vam izgleda čudno, ali ne brinite, svoj implantat nećete osećati kao strano telo! Šrafići su napravljeni od titanijuma, materijala koje naš organizam prihvata, te tako predstavljaju savršenu zamenu za zube koji su ispali.

Šta podrazumeva procedura ugradnje implantata?

Sama procedura ugradnje implantata zahteva strpljenje. Lepo zvuči kada čujete da je moguće imati nove savršene zube, ali ipak niste spremni da se strpite. Procedura ugradnje je sama po sebi vrlo brza, jednostavna i bezbolna. Za svega pola sata ili sat vremena ćete izaći iz ordinacije, ali tada nastupa faza oporavka i faza srastanja implantata za viličnu kost. Ovo obično traje od 3 do 6 meseci. Nakon što kost prihvati implantat, na red dolazi priprema krunica i onaj za sve nas najzanimljiviji deo posla u kome nastaju savršeni zubi.

Koliko dugo traje oporavak nakon ugradnje implantata?

Oporavak nakon ugradnje implantata traje svega nekoliko dana. Postoji mogućnost da se javi blagi otok, koji se može ublažiti hladnim oblogama. Stručnjaci iz Dental Plaze kažu da nema mesta panici i da je to prirodna reakcija organizma. Ukoliko bude blažih bolova, stomatolog će prepisati i lek. Nema razloga za brigu, jer sve zaista vrlo brzo prolazi. Potrebno je samo da se 7 dana nakon intervencije primirite, da izbegavate tvrdu hranu i jaku fizičku aktivnost. Dakle, oporavak nakon ugradnje implantata je sasvim uobičajen. Ješćete malo mekšu, odnosno kašastiju hranu, odmaraćete i vrlo brzo nećete osećati apsolutno nikakve naznake toga da ste imali bilo kakvu intervenciju.

Najvažnije pitanje - da li boli ugradnja implantata?

Da li boli ugradnja implantata? Odmah ćemo vam reći – NE! Ne brinite, nećete osetiti nikakav bol tokom same procedure, jer se pacijentima daje lokalna anestezija, a ukoliko je potrebno i sedativ. Osim možda malo neprijatnog zvuka brušenja i zavrtanja za sve one koji ne vole zubara, nećete osetiti bilo kakve druge neprijatnosti, jedino blaži bol nakon ugradnje, ali on, kao što smo već rekli, traje svega nekoliko dana.

Foto: Dental plaza

Nega implantata – kako se brinuti o njima?

Nakon završene procedure obično se savetuju kontrole na svakih 6 meseci, kako bi vaš stomatolog ispratio da li je sve u redu i kako bi vaši zubi doživotno ostali savršeni. Nakon same intervencije potrebno je mekom četkicom čistiti meso oko implantata, posebno jer će se tu nalaziti konci, pa će mesto biti pogodno za skupljanje plaka i bakterija. Oporavak nakon ugradnje implanta traje dok zubni implant ne sraste potpuno za vilicom, ali i posle toga je naravno neophodno imati pravilnu oralnu higijenu. Jednom usvojene pravilne navike, kažu stomatolozi, znače samo jedno – zdravi zubi i lep osmeh koji ne zadaje probleme. U toj promeni navika pomoći će vam i Waterpik apparat, odnosno dentalni tuš. Ova spravica će vam pomoći da doprete do svih onih teško dostupnih mesta i mlazom vode sperete sve nečistoće.

Da li treba da vas plaše problemi sa zubnim implantima?

Naravno da problemi sa zubnim implantima mogu da se pojave kod pojedinih pacijenata, a obično su dva razloga za to. Prvi je odabir nestručnog lekara koji je radio intervenciju, a drugi razlog je svakako nebriga pacijenta o higijeni. Iako zubni implanti nisu podložni karijesu, to nije razlog za neredovnu i neadekvatnu higijenu usne duplje. Veoma je važno implantate i njihove nadoknade održavati čistim, jer u suprotnom, usled nagomilavanja hrane, mogu se stvoriti uslovi za potencijalne probleme poput gnoja i zapaljenja desni.

Kao i kod pranja zdravih zuba, potrebno je četkicom detaljno proći svaki ćošak, kako se hrana ne bi zavlačila i trulila. Dodatno pomažu interdentalne četkice i konac za zube, pa bi bilo idealno kada biste ih sve svakodnevno koristili. Kada implanti zuba imaju oralnu higijenu kakva im je potrebna i kada se redovno odlazi na zakazane kontrole, komplikacija zaista uopšte nema. O njima zaista ne morate više razmišljati ukoliko vas je to do sada kočilo.

Foto: Dental plaza

Ugradnja implanta zuba – iskustva

Komentara je mnogo kad je u pitanju ugradnja implanta zuba. Iskustva pacijenata se razlikuju, upravo iz gorenavedenih razloga. Ukoliko je neko izabrao stručno lice koje je radilo intervenciju ugradnje implantata i ukoliko je briga o samim implantatima bila na visokom novou, kao i briga o zdravim zubima, utisci su fenomenalni. Stoga, ako vam je u planu ugradnja implanta zuba, iskustva, koja ćete podeliti sa drugima o ovoj operaciji, zavisiće i koliko od stomatologa, toliko i od vaše oralne higijene nakon same intervencije.

Nakon završene procedure, vaš stomatolog će vam detaljno objasniti koje mere bi trebalo da preduzmete, da se ne bi javili određeni problemi sa zubnim implantima. Dobićete tačne instrukcije kako da vaši implantati i nadoknade na njima budu u savršenom stanju.

Koje su prednosti implanta zuba?

Najveće prednosti intervencije ugradnje implantata:

Savršen biološki način da se nadomeste izgubljeni zubi;

Implantati pomažu alveolarnoj kosti da funkcioniše i sprečavaju njenu atrofiju;

Možda niste razmišljali o tome, ali zubi i vilična kost u najvećoj meri utiču na izgled našeg lica. Kada zubi počnu da ispadaju, počinjemo da starimo u licu;

Zubni implanti izgledaju potpuno prirodno i ne razlikuju se od vaših zuba. Za to su zadužene krunice koje se savršeno uklapaju sa vašim zubnim nizom;

Prilikom ugradnje jednog implanta, ne oštećuju se i ne bruse ostali zubi, što je prednost u poređenju sa konvencionalnim metodama;

Nema neprijatnosti i osećaja mučnine koju izazivaju proteze;

Implanti zuba vam mogu trajati godinama, ukoliko se o njima brinete na adekvatan način.

Cena implanta zuba – koliko će koštati novi osmeh?

Problemi sa zubnim implantima svakako ne treba da vas plaše, a da li treba cena? Sigurno ste već načuli da je ugradnja implantata skupa investicija. Kratkoročno možda, jer je potrebno izdvojiti otprilike 600e po jednom implantatu. Međutim, ukoliko ovo posmatrate kao dugoročnu investiciju, brinete o svojim novim zubima i oni vam traju doživotno, onda bismo rekli da je investicija ipak vredna svakog dinara.

Na sledećem linku možete pogledati koliko iznosi cena ugradnje zubnih implantata u klinici Dental Plaza. Savršen osmeh sada je dostupan svima. Kontaktirajte najveću stomatološku kliniku u našoj zemlji i zakažite svoj prvi pregled. Savršen osmeh čeka na vas!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje