RAZVOJ BOLESTI ZAVISI I OD LIČNOSTI: Postoji više tipova i podela demencije, ali je kod svake nadzor pacijenta neophodan

V. N.

04. 06. 2022. u 14:50

DEMENCIJA je gubitak prethodne mentalne sposobnosti u bar dve oblasti (na primer pamćenje i vešti naučeni pokreti, pamćenje i govor, ponašanje i govor, orijentacija u prostoru i opažanje) sa danjim pogoršavanjem.

РАЗВОЈ БОЛЕСТИ ЗАВИСИ И ОД ЛИЧНОСТИ: Постоји више типова и подела деменције, али је код сваке надзор пацијента неопходан

Foto Shutterstock

Demencija nastaje zbog bolesti mozga koje dovode do gubitka nervnih ćelija. Kako ove ćelije ne mogu da se obnavnjaju, kod većine ovih bolesti tokom vremena nastaje pogoršanje.

Prema rečima dr Bobana Stepića, neurologa, postoji više podela i više tipova demencija.

- Sa praktičnog aspekta najčešće su Alchajmerova demencija, vaskularna demencija, demencija Levijevih tela, frontotemporalna demencija... Sve su to teška oboljenja, progresivna, sa predvidivim ishodom. Zahtevaju puno strpljenja, tolerancije, truda, nege i velikih napora čitave porodice obolelog - kaže dr Stepić.

Foto Arhiva

Ono što neke čini "težim" od drugih je neophodnost neprekidnog nadzora u početnom stadijumu, i pojava najmanje očekivanih simptoma i znakova sa evidentnom mogućnošću ugrožavanja svog ili tuđeg života.

Što se tiče nekih prognostičkih faktora razvoja bolesti, često premorbidni karakter (struktura ličnosti) obolelog sugeriše težu kliničku sliku i lošiju prognozu.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri