ODLAZAK KOD KOSTOLOMCA, ILI ISCELITELJA, NA SPOSTVENI RIZIK: Lekari upozorvaju - Posle "nameštanja" kičme trajno ostaju invalidi!

I. Kovačić

18. 05. 2022. u 09:50

ZBOG ukočenosti i bola mnogobrojni su oni koji se ne javljaju lekaru. Umesto toga pokušavaju sebi da pomognu raznim oblogama i biljnim preparatima, a tek kada problemi sa kretanjem postanu ozbiljniji, traže stručnu medicinsku pomoć.

ОДЛАЗАК КОД КОСТОЛОМЦА, ИЛИ ИСЦЕЛИТЕЉА, НА СПОСТВЕНИ РИЗИК: Лекари упозорвају - После намештања кичме трајно остају инвалиди!

Foto Shutterstock

Međutim, u pojedinim situacijama, od kojih su najdrastičnije manipulativne tehnike kod nestručnih osoba, samolečenje bolne kičme i zglobova može da dovede do nepovratnih oštećenja i stvori posledice za čitav život, jer lekari tada ne mogu da učine ništa.

Doktor Radoje Čobeljić, fizijatar Instituta za rehabilitaciju u Beogradu, kaže da "nameštanje" kičme kod kiropraktičara može da bude najopasnije.

- Postoje dve grupe pacijenata. Prvi odmah traže pomoć kod neškolovanih iscelitelja, dok drugi započinju lečenje primenom konvecionalne medicine, ali ubrzo budu nezadovoljni brzinom i stepenom oporavka, zbog čega napuštaju lečenje i svoje zdravlje prepuštaju ljudima koji ne poznaju dovoljno ni dijagnostiku ni lečenje, a pogotovu im nisu poznate ni kontraindikacije za primenu određenih terapijskih modaliteta - kaže dr Čobeljić.

Koliko alternativne metode lečenja mogu da budu opasne, naš sagovornik ilustruje primerom iz prakse:

- Mladić, u punoj životnoj snazi, imao je jake bolove usled diskus hernije. Stanje je bilo ozbiljno i postojala je i relativna indikacija i za operativnim lečenjem, mada smo mi u početku pokušali neoperativnim putem da ga izlečimo. Međutim, lečenje je po mišljenju pacijenta trajalo suviše dugo, jer je imao zakazane poslove koje nije hteo da izgubi. Otišao je kod kiropraktičara da mu "namešta" kičmu. Nakon intervencije bolovi su popustili i prvi put posle dužeg vremena mogao je mirno da se naspava. Međutim, kada se probudio nije osećao noge i nije više kontrolisao pražnjenje mokraćne bešike i debelog creva. Pod hitno je morao da se operiše, ali slabost nogu, otežan hod i smetnje sa pražnjenjem mokraćne bešike i debelog creva ostale su trajne.

Foto: Free Images Pixabay

Naš sagovornik kaže da kiropraktičari obično pacijente u početku lako obezbole i omoguće im komfor, ali takav pristup, po pravilu kratkoročno je rešenje:

- Posle nameštanja kičme pacijenti se neko vreme osećaju dobro. Međutim, pošto se kočenje ponavlja oni se opet javljaju kod kiropraktičara. Takvo lečenje, sa ponavaljanim manipulacijama kičmenog stuba, samo po sebi dovodi do dodatnog oštećenja. I tek, kada kiropraktičari više ne mogu da ih obezbole, oni dolaze kod nas sa već značajno oštećenom kičmom.

TEGOBE

TEGOBE koji mnogi pokušavaju da leče van lekarskih ordinacija uglavnom se odnose na diskus herniju, spondilozu, degenerativne promene zglobova, kifozu, skoliozu, kao i tegobe poput glavobolje, vrtoglavice, išijasa i ostalih periferijalnih neuralgija. Takođe, pomoć u alternativnom lečenju traži se i radi iščašenja članka, kolena, lakta, ručnog zgloba, ramena i sitnih zglobova šake, stopala i vilice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje