MUČI VAS KIJANJE? Nije sve zbog prehlade - Kažite "Nazdravlje" zbog polena, buđi, prašine, ali i parfema

I. K.

23. 03. 2022. u 09:50

UKOLIKO vas ovih dana muči kijanje, nije nužno da je njegov uzrok alergija na polen.

МУЧИ ВАС КИЈАЊЕ? Није све због прехладе - Кажите Наздравље због полена, буђи, прашине, али и парфема

Foto Shutterstock

Prema rečima dr Svetlane Valjarević, specijaliste ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun", refleks kijanja mogu da izazovu i brojne druge supstance kojih u vazduhu ima mnogo ili je naprosto osoba preosetljiva na njih i u minimalnoj koncentraciji:

- Kijanje najčešće provociraju prašina, buđ, komponente parfema, dezodoransa ili osveživača prostora. Kod ljudi koji su profesionalno izloženi iritansima kao što su azbest, brašno, cement, ugalj, pesticidi, herbicidi i druge hemijske supstance, čest je refleks kijanja. Dakle, ovo kijanje nije posledica alergije, već iritacije nosa česticama koje organizam nastoji da kijanjem ukloni.

Naša sagovornica kaže i da refleks kijanja može da bude izazvan i ljutom hranom, biberom, ali i jakim bleštavim svetlom.

- Da bi se kijanje ublažilo puno može da pomogne ispiranje nosa fiziološkim rastvorom, a od lekova u određenoj meri mogu da pomognu lokalno primenjeni kortikosteroidni sprejovi i antihistaminici - kaže dr Valjarević.

Foto Shutterstock

Kijanje je poluautonomni refleks organizma, što znači da postoji određeni stepen kontrole nad njim, odnosno može da se spreči. Međutim, dr Valjarević napominje da se to ne preporučuje:

- Sprečavanje kijanja može da dovede do brojnih komplikacija, poput pneumomedijastinuma, odnosno stanja koje je rezultat "uterivanja" vazduha u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubne opne, pa čak i cerebralne aneurizme.

BONUS VIDEO: Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a