SEDAM ZNAKOVA DA "LUDUJU" HORMONI: Mnoge zdravstvene tegobe su direktna posledica narušene "hemije" organizma

V. N.

11. 03. 2022. u 13:50

HORMONSKI status organizma u velikoj meri diktira uticaj iz okoline, poput zagađenja vazduha, ali i stres, loša ishrana i fizička neaktivnost... Na hormone utiču i brojni lekovi, hronična oboljenja. U svakom slučaju disbalans hormona snažno se odražava na telo i na psihu. Međutim, ove tegobe se često pripisuju nekim drugim zdravstvenim problemima i obično prođe dosta vremena pre nego što se utvrdi pravi uzrok.

СЕДАМ ЗНАКОВА ДА ЛУДУЈУ ХОРМОНИ: Многе здравствене тегобе су директна последица нарушене хемије организма

Foto Shutterstock

Zato je veoma važno da se disbalans hormona prepozna na vreme, jer hormone je moguće vratiti u normalu što pomaže organizmu da pravilno funkcioniše.

Evo nekoliko znakova koji najčešće upućuju na to da je u organizmu došlo do disbalansa hormona:

NESANICA

Nemogućnost da se utone u san, buđenje u toku noći, kao i preznojavanje u snu često su direktne posledice narušenog hormonalnog statusa, bilo da je reč o polnim hormonima, hormonima raspoloženja, kao i o onima koje luči štitasta želzda. Inače, hormoni su međusobno duboko povezani i jedna neravnoteža se poput domino efekta vrlo brzo odražava na druge hormonske sastave. Primera radi, nedovoljno estrogena, što je redovan pratilac starenja žena, odraziće se na spavanje, jer estrogen pomaže da se iskoristi hormon serotonin koji je direktno važan za san.

Foto: Free Images Pixabay

SEKSUALNA ŽELjA

Dosadašnja istraživanja su pokazala povezanost nivoa testosterona (dominantnog muškog polnog hormona) i seksualne motivacije kod zdravih žena. Žene koje su imale smanjenu produkciju testosterona imale su i slabiju seksualnu motivaciju. Ovo je potvrđeno i kliničkim studijama na ženama kojima su odstranjeni jajnici, a kojima je zamensko ubrizgavanje testosterona povećalo seksualnu želju. Smanjeni libido kod muškarca takođe se dovodi u vezu sa nižim vrednostima testosterona.

POJAČANA MALjAVOST

Rast i izgled dlake je pod direktnim uticajem hormona. Kod žena se hormonalni disblanas uglavnom ispoljava rastom tamnijih, grubljih i debljih dlačica i na licu (nausnicama, bradi i u predelu zulufa), grudima, donjem delu stomaka i na unutrašnjoj strani butina. Kod muškaraca se pak o pojačanoj maljavosti može govoriti kada su "jakim" dlačicama, pored uobičajenih delova tela, gde se pojavljuju izrazito guste i jake malje, zahvaćeni i leđa, vrat i ramena.

Foto Shutterstock

AKNE I OPADANjE KOSE

Kod nekih žena sa povišenim vrednostima testosterona nema pojačane maljavosti, već se javljaju seboreja, akne i razređenost kose, pa čak i određeni stepen ćelavosti.

LOŠE PAMĆENjE

Istraživanja su potvrdila da oko 60 odsto žena u perimenopauzi ili menopauzi doživljava kognitivne promene subjektivno, ali to se gotovo uvek može potkrepiti medicinskim pregledima. Za to je odgovoran nedostatak hormona estrogena. Deficit estrogena direktno utiče na aktivnosti u hipokampusu, predelu mozga koji je važan i za povezivanje i za preuzimanje određenih vrsta pamćenja. Studije u kojima su učesnicama odstranjeni jajnici (u tim žlezdama se proizvodi najviše estrogena), pokazale su da su se kognitivne sposobnosti poboljšale kada je ženama propisan suplement estrogena.

Foto: Free Images Pixabay

NEPRESTANA GLAD

Sve je više istraživanja koja pokazuju da osobe koje osećaju glad odmah nakon što su jele, i uopšte osobe koje imaju povećan apetit, imaju problema sa disbalansom hormona, koji može da dovede do više različitih posledica. Tako je ustanovljeno da ko usled hormonskog disbalansa pati od nesanice, takođe ima i problem sa pojačanim apetitom. Moguće je i da u tim slučajevima ljudi razviju posebnu želju za masnom i kaloričnom hranom.

PROMENE RASPOLOŽENjA

Hormoni imaju direktan uticaj na raspoloženje i, generalno, stanje psihe svake osobe. Međutim, ovde je bitno da se napomene da poremećaji u radu štitaste žlezde mogu da budu uzrok pojave depresije i anksioznosti. Istraživanja su pokazala da su depresija i anksioznost čak pet puta češće kod pacijenata sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde. Zato se neretko dešava da se pacijenti neuspešno leče od depresije, a ne znaju da im štitasta žlezda ne funkcioniše pravilno već godinama.

Foto: Profimedia

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)