POSLE ODLUKE O ZABRANI ADITIVA E171: Evo koje namirnice bi trebalo da izbegavate zbog kancerogenog dodatka hrani

V. N.

11. 03. 2022. u 09:50

PROIZVOĐAČI hrane u Evropskoj uniji imaju rok od šest meseci da se prilagode zabrani dodavanja aditiva E171 u hranu, što znači da bi po odluci Evropske komisije za bezbednost hrane trebalo do kraja juna da izbace titanijum-dioksid iz proizvoda za ishranu.

ПОСЛЕ ОДЛУКЕ О ЗАБРАНИ АДИТИВА Е171: Ево које намирнице би требало да избегавате због канцерогеног додатка храни

Foto Shutterstock

Titanijum-dioksid, koji daje boju raznim namirnicama, kako se navodi u obrazloženju odluke Evropske komisije, nije više bezbedan kao aditiv u hrani. Nakon pregleda svih relevantnih dostupnih naučnih dokaza, nadležni su zaključili da se ne može isključiti zabrinutost za njegovu genotoksičnost.

Profesor dr Sonja Marjanović, načelnica sektora za preventivnu medicinu Vojnomedicinske akademije, kaže da nemamo podatka o zastupljenosti ove boje za hranu u proizvodima u Srbiji:

- Kao najvažnije neželjeno dejstvo aditiva E171 navodi se njegova genotoksičnost u crevnom traktu, što je potencijalni okidač za maligne bolesti - objašnjava dr Marjanović. - Zato se u Evropi već godinama smanjuje njegova upotreba. Podaci pokazuju da je ona sa 3,6 odsto, kolika je bila u 2017. godini, spala na svega 1,8 odsto u 2021. Ovaj aditiv se najčešće upotrebljavao u žvakaćoj gumi.

Koliko ovog prehrambenog aditiva unesemo dnevno, profesorka Marjanović kaže da je teško da se proceni:

- Sve zavisi od navika u ishrani, od kojih je najvažnije koliko jedemo gotovih i prerađenih namirnica.

Foto Shutterstock

Prema našem Pravilniku o prehrambenim aditivima iz 2018. godine, dozvoljena je upotreba ovog aditiva u surogatima riblje ikre, prerađenoj ribi, namazima, gumama za žvakanje, jestivim dekoracijama za hranu, žitaricama, testu, finom pecivu, senfu, začinima, supama, majonezima, kečapu i sosovima, salatama i sendvičima, hrani za posebne medicinske namene, sajderima, alkoholnim pićima, dezertima i suplementima.

Titanijum-dioksid se inače koristi kao boja za hranu i njegova tehnološka funkcija je da ono što kupujemo u radnjama učini vizuelno privlačnijim, da boju hrani koja bi inače bila bezbojna ili da vrati izvorni izgled hrani. Najviše ga ima u namirnicama od testa, kupovnim sendvičima, supama iz kesice, sosovima, dresinzima za salate, ali i suplementima, beloj čokoladi, žvakaćim gumama.

Titanijum-dioksid je takođe prisutan u kozmetici, bojama i lekovima... Pojedine studije su ranije pokazale da može biti vrlo opasan po zdravlje, posebno organa za varenje, a prva evropska zemlja koja ga je zabranila bila je Francuska 2019.

Još nema najava da li će se i kada Srbija uskladiti sa evropskim propisima vezano za aditiv E171.

Foto Shutterstock

Sumnja dugo traje

SUMNjA da titanijum-dioksid može izazvati rak traje već godinama. Francuski naučnici su 2017. dokazali da kod pacova redovno oralno uzimanje aditiva E171 dovodi do slabljenja imunosistema i upale creva. Dokazano je da supstanca probija membranu creva i u obliku nanočestica dospeva u krv. Usledila su brojna istraživanja, njih su sproveli i stručnjaci francuske agencije za bezbednost hrane, zaštitu okoline i zaštitu na radu. Ta istraživanja nisu otklonila sumnje. Odlučujuće su bile indicije da bi titanijum-dioksid mogao da utiče na ljudski genom. Nakon temeljne provere, Evropska agencija za bezbednost hrane nije mogla da isključi mogućnost toksičnog delovanja na gene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)