POSLE KORONE KAŠALJ I DO OSAM NEDELJA: Ne ignorišite ga, posebno ako ste pušač, može biti simptom ozbiljne bolesti!

I. K.

13. 02. 2022. u 09:45

SUV i uporan kašalj jedan je od dominantnih simptoma infekcije virusom korona, a ujedno i tegoba koju pacijenti sa blažom kliničkom slikom najteže podnose, jer ih dodatno iscrpljuje i remeti san.

ПОСЛЕ КОРОНЕ КАШАЉ И ДО ОСАМ НЕДЕЉА: Не игноришите га, посебно ако сте пушач, може бити симптом озбиљне болести!

Foto Shutterstock

Otežavajuća okolnost je što ovaj kašalj može da traje i do osam nedelja. To je ujedno i granica posle koje bi, ukoliko se kašalj nastavi, trebalo ispitati druge eventualne uzroke, među kojima može da bude i karcinom pluća.

Doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da je kašalj, iako je najčešći simptom zbog kojeg se pacijenti javljaju pulmologu, istovremeno i jedan od najčešće ignorisanih znakova narušenog zdravlja.

Simptomi upale pluća

- Ako je uz kašalj prisutna i povišena telesna temperatura, zamaranje i preznojavanje, to može da ukaže na upalu pluća - kaže dr Stjepanović.

Bez obzira što mnogi samo čekaju da prođe, suvi kašalj izazvan kovidom ipak bi trebalo sanirati lekovima koji ga ublažavaju i blokiraju.

- To pomaže i da ne dođe do upale sredogruđa, što može da bude prilično bolno - objašnjava dr Stjepanović. - Sam kašalj koji je posledica korone može da traje i do dva meseca, a ukoliko dođe i do upale grkljana, on poprima zvuk laveža pasa. Obavezan prateći simptom je i promuklost, bol i otežano disanje.

Za razliku od akutnog, koji se javlja s vremena na vreme, subakutni kašalj traje tri do osam nedelja.

FOTO: Depositphotos

- Kašalj uzrokovan virusom korona je subakutnog tipa i najduže može da traje osam nedelja - kaže dr Stjepanović. - Ukoliko, ovaj simptom pacijenta muči mesecima, onda može da ukaže na hroničnu opstruktivnu bolest pluća, ili na karcinom pluća. Ipak, trebalo bi da se ima na umu da osim ove dve bolesti postoji i čitav niz drugih oboljenja koja uzrokuju kašalj različitog trajanja, intenziteta i produktivnosti.

Astma i upaljene bronhije

Kako objašnjava dr Stjepanović, kašalj sa puno šlajma (produktivan), koji otežava disanje i izaziva šištanje, stezanje u grudima najčešće je simptom upaljenih bronhija. S druge strane, suvi kašalj je osim prehlade, gripa i korone, nezaobilazan pratilac astme.

- Tokom bilo koje respiratorne infekcije savetuje se mirovanje, jer svako naprezanje, osim ostalih simptoma, može da pogorša i kašalj - kaže naš sagovornik.

Da bi se kašalj uspešno izlečio, najbitnije je da se leči osnovna bolest koja je do njega dovela.

- Jedna od retkih, ali mogućih komplikacija upornog kašlja je kostohondritis - kaže dr Stjepanović. - Reč je o zapaljenju hrskavice u grudnom košu, a najčešće se javlja u hrskavicama kojim se rebra pripajaju za grudnu kost. Manifestuje se blagim, a nekada i jakim bolom u sredini grudnog koša koji može da se širi i u stomak i leđa. Terapija kostohondritisa jesu analgetici, slabiji ili jači, lokalna terapija antireumatskim mastima, pošteda od aktivnosti i smanjenje kašlja.

Foto: Depositphotos

Doktor Stjepanović napominje da su simptomi kostohondritisa često identični simptomima nekih ozbiljnih oboljenja, kao što je infarkt srca, upala srčane maramice, tumor grudnog koša, pucanja plućne maramice, tromb u plućima, ili manje opasnih, kao što su gastroezofagaelni refluks, interkostalne neuralgije i upala glavne disajne cevi. Zato, svaki bol u grudima zahteva obraćanje lekaru.

Teža dijagnostika

Pulmolog Stjepanović kaže da je najteže da se oceni priroda kašlja kod pušača.

- S obzirom na to da pušači kašlju godinama, uglavnom ujutru, kod njih se jako teško razaznaje kako je infekcija delovala na disajne puteve. Zato je za njih savet da ukoliko primete bilo kakvu promenu u jačini i učestalosti kašlja, ili promenu u sadržaju ispljuvka, obavezno potraže pomoć lekara koji će da ih uputu na odgovarjući dijagnostiku.

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna