KADA SE I KAKO UZIMAJU SUPLEMENTI? B najbolje na prazan stomak, C ujutru, D uveče, magnezijum pred spavanje

V. N.

12. 02. 2022. u 19:45

DA bi vitamini i minerali ojačali imunitet i poboljšali zdravlje, važno je da se uzimaju u pravo doba dana, jer se u određeno vreme najbolje apsorbuju.

КАДА СЕ И КАКО УЗИМАЈУ СУПЛЕМЕНТИ? Б најбоље на празан стомак, Ц ујутру, Д увече, магнезијум пред спавање

Foto Shutterstock

Pokazalo se da neki vitamini bolje deluju na prazan stomak, dok je druge potrebno unositi isključivo uz hranu. Takođe, poznato je da neke kombinacije vitamina i minerala mogu usporiti apsorpciju, dok druge omogućavaju telu da pravilno funkcioniše.

Ovo je jedan od ključnih razloga zašto lekari upozoravaju da suplemente ne treba uzimati samoinicijativno, već nakon konsultacije sa specijalistom.

Vitamin B12 je najbolje uzimati na prazan stomak, u kombinaciji sa vitaminom B1 i bakrom, jer je poznat kao odličan stimulator proizvodnje energije. Pored toga, jutro je pravo vreme za uzimanje vitamina C. On se može uzimati sa vitaminima B12, E i A. Uzimanje gvožđa se, takođe preporučuje ujutru, ali samo uz hranu, jer gvožđe može da bude teško za stomak. Uz to, izuzetno je važno da ga ne uzimate u kombinaciji sa cinkom, vitaminom E, manganom ili kalcijumom.

Foto Shutterstock

 

Po podne, vitamine treba uzimati sa hranom. Preporučuje se da cink uzimate po podne, najbolje u kombinaciji sa vitaminima A, C i B12. Ako pijete cink, izbegavajte gvožđe, bakar i vitamin B9. Vitamin A takođe treba uzimati u podne, najbolje u kombinaciji sa vitaminima C i E i cinkom.

Vitamin D treba uzimati sa hranom tokom ili posle večere, najbolje u kombinaciji sa kalcijumom, koji povećava njegovu apsorpciju. Pored toga, dobra je kombinacija vitamina D i ribljeg ulja.

Da biste poboljšali varenje, uzimajte probiotike oko dva sata nakon večere. Odlazak na spavanje je idealno vreme za konzumiranje magnezijuma. Možete ga uzimati sa kalcijumom i vitaminom B6.

Foto: Depositphotos

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)