ŠTA SKIDA STARAČKE FLEKE: Koja je razlika između ovakvih pojava i malignih promena koje samo liče na ove promene

I. K.

10. 01. 2022. u 16:00

PRE nego odlučite da staračke fleke sa ruku i lica uklanjate raznim kremama i domaćim preparatima, poput soli i limuna, trebalo bi da odete na pregled kod dermatologa.

ШТА СКИДА СТАРАЧКЕ ФЛЕКЕ: Која је разлика између оваквих појава и малигних промена које само личе на ове промене

Foto Shutterstock

Doktorka Lana Ćirković, dermatolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da postoje maligne promene koje u početku izgledaju slično kao staračke fleke:

- Zato je važno da dijagnozu postavi specijalista. Inače, promene koje najčešće viđamo na licu i šakama osoba starijeg životnog doba nazivamo solarni lentigo, a u narodu se one zovu i staračke pege. Najčešće nastaju posle 40. godine, kod svih fototipova kože, ali su nešto češće kod osoba svetle puti. Nastaju na koži koja je izložena UV zračenju i to su tamne promene u nivou ili malo iznad nivoa kože, ovalog, okruglog ili nepravilog oblika, jasno ograničene.

Ukoliko se utvrdi da je zaista reč o staračkim flekama ili pegama, doktorka Ćirković napominje da bi one trebalo da se leče samo proverenom dermatokozmetikom i lekovima savetovanim od strane dermatologa.

- Važno je da lekar odredi i broj i učestalost tretmana, jer one može da bude različit, zavisno od delova kože na kojima se promene nalaze - kaže naša sagovornica.

Prema rečima dr Ćirković, najefikasniji način uklanjanja staračkih fleka je krioterapija koja podrazumeva primenu tečnog azota. Od pomoći su i laseri, kao i određeni hemijski pilinzi.

- Postoje i preparati koji su formulisani u obliku krema ili gelova koji mogu da ublaže ili uklone solarni lentigo - kaže dr Ćirković.

-Ti preparati najčešće u sebi sadrže retinoide ili hidrohinon, ali uglavnom ne mogu da se nabave u slobodnoj prodaji, već se kupuju uz recept.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a