ČUVARKUĆA SA MEDOM LEČI BRONHITIS: Prirodni lek za respiratorne probleme

V. N.

05. 01. 2022. u 08:36

ČUVARKUĆA, čiji latinski naziv bi u prevodu mogao da znači - večni život, shodno imenu, delotvorna je kod gotovo svih oboljenja. U ovo doba godine trebalo bi je se setiti, jer veoma uspešno pomaže kod respiratornih infekcija.

ЧУВАРКУЋА СА МЕДОМ ЛЕЧИ БРОНХИТИС: Природни лек за респираторне проблеме

Foto Shutterstock

Mešavina čuvarkuće i meda efikasna je u slučaju bronhitisa. Generalo, ova mešavina savetuje se i ljudima koji imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Čuvarkuća može da se koristi i u formi masti za negu i lečenje problema sa kožom. Naročito pomaže u slučajevima izbijanja herpes simpleksa ili herpes zostera. U tu svrhu se posebno kombinuje sa matičnjakom, koji je biljka broj jedan kada je delovanje na virus herpesa u pitanju.

Veoma su delotvorne i obloge od zgnječenog lišća čuvarkuće koje ublažava bol.

Sok čuvarkuće deluje antibakterijski. Pomaže i kod smetnji s nervima, strahova, kao i protiv crevnih parazita. Može da se pije ili grgolji u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla. Preporučuje se kod zloćudnog tumora materice i usne šupljine.

Sveže ceđen sok iz listova čuvarkuće je stari narodni lek za bol u uhu. On rastvara višak ušnog voska (cerumena) i tako smanjuje bol i probleme sa sluhom. Mnogi su se uverili da deluje bolje nego kapi iz apoteke, a čak ga i neki pedijatri preporučuju za decu. Da bi se njime lečilo dovoljno je da se dva do tri mililitra soka ukapa u uvo, malo odleži i nakon nekoliko minuta pusti da sok iscuri.

 

MAST PROTIV UPALA

NACEDITE jednu kafenu šoljicu soka čuvarkuće i pomešajte sa šoljicom preprane masti. Ta mast preprana u devet voda se blago zagreje i dobro pomeša sa sokom čuvarkuće. Ova univerzlana mast pomaže kod brojnih kožnih promena i upala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!