KAFA DOKAZANO RAZBUĐUJE: Naučnici ispitivali aktivnosti mozga

V. N.

17. 10. 2021. u 17:00

NAUČNICI su ispitivali aktivnost mozga posle ispijanja kafe kako bi ustanovili da li ona zaista budi mozak. Neuroradiolog Nuno Sousa, predsednik portugalskog Medicinskog fakulteta Univerziteta Minho, vodio je studiju koju je sponzorisao Institut za naučne informacije o kafi.

КАФА ДОКАЗАНО РАЗБУЂУЈЕ: Научници испитивали активности мозга

Foto: Depositphotos

Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu za praćenje krvotoka mozga i aktivaciju neurona među grupom osoba koje piju kafu u poređenju s grupom osoba koje ne piju kafu u tri države. Otkrili su da zaista postoji veza između pijenja kafe i budnosti. Drugim rečima, ako se osećate budnije nakon što popijete jutarnju kafu, ovo istraživanje potvrdilo je da napitak ima te učinke na vaš mozak. Štaviše, istraživači su otkrili dinamičnu aktivnost u nekoliko područja mozga koja ukazuju na to da kafa može da poveća sposobnost učenja i fokusiranja, kao i obradu i čuvanje uspomena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina