KRVNA SLIKA REŠAVA TRILEMU: KOVID, PREHLADA ILI ALERGIJA? Zbog sličnih simptoma ni lekarima nije lako da bez analiza dijagnostikuju bolest

I. Kovačić

12. 10. 2021. u 11:00

KRVNA slika vrlo pouzdano može da pokaže da li je reč o prehladi, alergiji ili infekciji virusom korona, jer sva tri stanja mogu da imaju vrlo slične simptome.

КРВНА СЛИКА РЕШАВА ТРИЛЕМУ:  КОВИД, ПРЕХЛАДА ИЛИ АЛЕРГИЈА? Због сличних симптома ни лекарима није лако да без анализа дијагностикују болест

Foto: Depositphotos

Antigensko ili PCR testiranje na SARS-KoV2 potvrđuje ili isključuje infekciju ovim virusom, ali i određeni parametri iz krvi mogu da usmere lekara.

Doktorka Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun" kaže da kod pacijenata sa kovidom krvna slika može da bude i potpuno uredna na početku bolesti ili u toku cele zaraze ukoliko se radi o asimptomatskom ili lakom tipu infekcije:

- Ipak, najčešće u krvnoj slici nalazimo smanjen ukupni broj leukocita kao i smanjen broj limfocita, ali često i svih ostalih podgrupa leukocita, sa smanjenim vrednostima trombocita. Uz ove parametre, često su povišene vrednosti C-reaktivnog proteina (CRP), D-dimera i enzima laktat-dehidrogenaze (LDH), koji se nalazi u ćelijama plućnog tkiva i oslobađa u cirkulaciju kada su ove ćelije oštećene. Često postoji i smanjena vrednost gvožđa, crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina - kaže dr Valjarević.

Naša sagovornica, objašnjava da u daljem toku kovid infekcije, ukoliko ne dođe do oporavka, dolazi do povećanja vrednosti CRP-a, D-dimera, ali i feritina koji je još jedan od parametara zapaljenskog stanja u organizmu.

- Skok leukocita i povećanje broja neutrofilnih (granulocitnih) leukocita ukazuje na progresiju bolesti i bakterijsku superinfekciju - napominje dr Valjarević.

- U daljem toku bolesti dolazi i do skoka enzima koji su parametri funkcije jetre: AST, ALT. Interleukin-6 je protein i modulator imunog odgovora koji se sintetiše kada postoji jaka infekcija ili povreda tkiva. Visoke vrednosti interleukina-6 ukazuju na težak oblik bolesti, kao i povišene vrednosti enzima koji ukazuju na oštećenje srčanog mišića ili bubrega i ovakvi pacijenti zahtevaju bolničko lečenje.

Tegobe u vidu curenja iz nosa, kašlja i malaksalosti mogu da ukažu i na alergiju ili infekcije gornjih respiratornih puteva nekovid virusima.

- Kod pacijenata sa virusnim infekcijama gornjih respiratornih puteva, ukupna vrednost leukocita i CRP, takođe mogu da budu uredni, ali je najčešće povišen broj limfocita i/ili monocita - kaže dr Valjarević. - Moguća je i trombocitopenija, odnosno pad vrednosti trombocita.

U slučaju alergije, kako kaže dr Valjarević, prisutna je bistra sekrecija iz nosa, kašalj, ali odsustvuje povišena telesna temperatura. Broj leukocita je uredan, kao i CRP, uz eventualno povišene vrednosti eozinofila u krvnoj slici. Eozinofili su podgrupa leukocita koji učestvuju u alergijskim reakcijama i borbi protiv parazitskih infekcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje