ANTIBIOTICI KAO OKIDAČ ZA POJAVU RAKA DEBELOG CREVA: Najveći rizik prisutan kod mlađih od 50 godina

V. N.

14. 09. 2021. u 15:00

NOVO istraživanje sugeriše da prekomerna upotreba antibiotika može da poveća rizik od raka debelog creva. Antibiotici su izuzetno korisni u lečenju infekcije. Međutim, naučnici još uče o zdravstvenim problemima koji su posledica upotrebe i prekomerne upotrebe antimikrobnih lekova.

АНТИБИОТИЦИ КАО ОКИДАЧ ЗА ПОЈАВУ РАКА ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА: Највећи ризик присутан код млађих од 50 година

Foto: Depositphotos

Rezultati nove studije, koja je predstavljena na Svetskom kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju o raku jednjaka 2021, pokazuju da ljudi, posebno oni mlađi od 50 godina, mogu da imaju povećan rizik od raka debelog creva zbog upotrebe antibiotika.

Ove nove informacije pojačavaju važnost opreznog propisivanja antibiotika.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) napominje da su antibiotici korisni u lečenju određenih vrsta infekcija, ali ne onih uzrokovanih virusima. Dakle, oni nisu uvek potrebni, jer je telo ponekad sposobno samo da se odbrani od infekcije.

Stručnjaci širom sveta apeluju na racionalnu upotrebu antibiotika, a ova studija im je argument više. Naime, iako se sveukupno poslednjih godina učestalost raka debelog creva smanjila, porastao je broj slučajeva kolorektalnog karcinoma među osobama mlađima od 64 godine. A, i sve je veća zabrinutost zbog ukupne prevalence kolorektalnog karcinoma kod mlađih osoba.

Najnoviji podaci, objavljeni u časopisu CancerTrusted Source, upućuju da bi ljudi trebalo da idu na skrining raka debelog creva u dobi od 45, umesto 50 godina, što bi pomoglo u ranom otkrivanju i prevenciji.

Pojedinci mogu da smanje verovatnoću razvoja ove vrste raka izbegavanjem određenih rizika, kao što su konzumacija alkohola, upotreba duvana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Međutim, stručnjaci takođe povezuju rak debelog creva s rizikom na koje ne možemo da utičemo, poput starosti, porodične istorije, genetike ili prisutnosti upalne bolesti creva.

Neki predisponirajući uzroci za rak debelog creva i dalje su nepoznati ili se još uvek proučavaju, poput ove nove povezanosti između upotrebe antibiotika i raka debelog creva. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)