SMENILI DIREKTORKU ZBOG ŠAJKAČE I KOKARDE: Skandal u školi u Pljevljima, ministarstvo podleglo pritiscima (FOTO)

M. D.

28. 04. 2021. u 15:22

DIREKTORICA Osnovne škole „Ristan Pavlović“ u Pljevljima Bojana Đačić, smenjena je sa te funcije a da praktično i nije ni došla na to radno mesto, odnosno samo dva dana nakon imenovanja.

СМЕНИЛИ ДИРЕКТОРКУ ЗБОГ ШАЈКАЧЕ И КОКАРДЕ: Скандал у школи у Пљевљима, министарство подлегло притисцима (ФОТО)

Foto: Facebook

Za novog vršioca dužnosti direktora O.Š. „Ristan Pavlović“ imenovan je Vojislav Kasalica, dugogodišnji profesor istorije u ovoj školi.

Iz Ministarstva su za podgoričke dnevne novine nezvanično saopštili da je Đačić smenjena "zbog aktuelnih dešavanja vezanih za njen izbor".

Đačić je prethodno, na mesto v.d. direktora ove škole, bila imenovana umesto Dragana Tošića funcionera DPS-a, koji je 2012. godine pravosnažno osuđivan za krivično delo pomaganja u zloupotrebi službenog položaja na uslovnu zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci. Tada se sumnjalo da je socijalnom pomoći pljevaljskog Centra za socijalni rad, čijoj je raspodeli, kao član DPS-a “pomagao” Tošić ustvari vršena malverzacija za izbore. U to vreme Tošić je već bio direktor škole.

Prethodnih dana, nakon imenovanja Đačićeve, u javnosti je stvorena nepodnošljiva atmosfera pritiska da bude smenjena jer su navodno na društvenim mrežama pronađene njene izjave i fotografije koje su ocenjene kao neprimerene, a koje su detaljno, u više navrata, preneleli određeni crnogorski mediji da bi se nakon toga uključile i nevladine organizacije.

Foto: Facebook

Iako je Đačićeva negirala da je ikada na društvenim mrežama pisala objave sa "problematičnom" sadržinom, i da nije njen tviter nalog "crnogorka" na kome su navodno objavljene sporne objave iz Centra za građansko obrazovanje su ocenili da je "kontroverzno imenovanje Bojane Đačić za v.d. direktorku OŠ "Ristan Pavlović" u Pljevljima, a imajući u vidu osnove sumnje da se radi o licu koje je od ranije prepoznato po javnom iskazivanju nacionalističkih i ksenofobičnih stavova".

U tekstovima u pojedinim medijima i napisima na društvenim mrežama posebno je problematizovana i fotografija Đaćićeve "sa šajkačom i kokardom“.

Bojanu Đačić, koja je 11 godina radila kao učiteljica u Osnovnoj školi „Jakub Kubur“ u Boljanićima, vidno uznemirena objavama medija iz predhodnih dana, u sredu, uz izvinjenje, nije, za “Novosti”, želela ništa da komentariše oko njenog izbora i razrešenja sa mesta vršioca dužnosti direktora škole.

Đačić je navodno autorka više problematičnih objava na društvenoj mreži Tviter, među kojima i “nepodnošljiva mi je i sama pomisao da Srpkinja ode za Hrvata ili Muslimana. Tu pomirenja nema”.

Đačić je, predhodnih dana, negirala povezanost sa Tviter profilom “crnogorka” na kome ispisane problematične objave, kazavši pri tom da nikad nije imala tviter nalog a da je za sporni nalog “crnogorka” saznala tek nakon objave u medijima.

Foto: Facebook

Sporni profil otvoren je u martu prošle godine, a prvi tvit objavljen je 24. marta, na godišnjicu NATO bombardovanja.

- Ne seća se samo onaj ko se tada nije rodio. Žive rane! Nevine žrtve! Djeca koju ne zaboravljamo! Kolateralna šteta! Kasetne bombe! Uništavanje čitave privrede! Posijani osiromašeni uranijum koji odnosi alarmantan broj oboljelih od maligniteta. 24.03.1999 - piše u toj objavi.

Na tom nalogu podeljena je i fotografija Instagram naloga izvesne Ermine, koja pravi torte. Na torti je slika Svetog Save i ćirilicom napisan tekst “Srećna slava”. Uz tu objavu, sa naloga koji se pripisuje Đačić,što je ona negirala, napisan je komentar “ne može protiv svetosavskog genetskog koda... Kako bula ćirilicu veze”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)