NEĆE ODGOVARATI ZA SVOJE AFERE? Aco Đukanović planira da napusti državu i nastani se u Švajcarskoj

Novosti online

28. 04. 2021. u 12:00

ACO Đukanović planira u skorije vreme da napusti Crnu Goru i trajno se nastani u Švajcarskoj.

НЕЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА СВОЈЕ АФЕРЕ? Ацо Ђукановић планира да напусти државу и настани се у Швајцарској

Foto: Printskrin

Iz najbližeg Acovog okruženja kažu da brat predsednika države u poslednje vreme često boravi u Švajcarskoj, gde je pokrenuo postupak za dobijanje švajcarskih dokumenata.

Nakon pada DPS-a, mlađi Đukanović je prelomio i odlučio da ode iz države.

Sve je očiglednije da Aco neće u Crnoj Gori dočekati sudski epilog afere Limenka od koje zaradio preko 10 miliona evra koliko mu je država isplatila na ime odštete. Aco Đukanović je zakupio zemljište u Podgorici na kojem se nalazi zgrada policije 2008. godine. Tri godine kasnije država nije izvršila svoju obavezu i iselila zgradu policije, zbog čega je Aco Đukanović tužio državu i presudom Vrhovnog suda dobio odštetu od preko 10 miliona evra. Zanimljivo da je Aco tužio Vladu kojom je tada rukovodio njegov rođeni brat Milo.

Milo je ”uskakao u pomoć” Acu i 2008. sa 44 miliona koje su spasile njegovu Prvu banku propasti tokom ekonomske krize.

Prva banka se do 2007. godine zvala Nikšićka, a Aco Đukanović je njen akcionar od 2005. Milo Đukanović je bio akcionar banke od avgusta 2007. do aprila 2013. Razlika u cijeni po kojoj je prodao akcije je veća za milion evra od one po kojoj ih je kupio. Vlada je banku od kraha spasila 2008. godine odlukom da joj da pomoć od 44 miliona, a predsedavao je Milo Đukanović. Prvu ratu od 11 miliona banka je “vratila” naredne godine tako što je Vlada milion uplaćivala Regionalnom vodovodu na račun u Prvoj banci 11 puta tog dana, a banka je isti milion 11 puta vraćala državnom trezoru na ime rate.

Acova Prva banka spominje se i u najnovijoj aferi vezano za raspodelu sredstava iz Abu Dabi fonda.

Preko specijalnog računa u Prvoj banci izvršen je prenos sredstava u iznosu od 14,5 miliona evra koji je potpisao bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović, iako je Ministarstvo finansija tvrdilo da nije otvorilo taj specijalni račun i da ga nema u njihovom sistemu, a da je ADF vršio direktna plaćanja na njega, čime je izbegnut kompletan sistem državnih plaćanja.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)