PRIZNANJE ZA UREĐENJE PAVILJONA GRADSKE MUZIKE: Projekat koji oblikuje osećaj paralelnog trajanja i iskustva, istorijskog i savremenog (FOTO)

V. V.

20. 04. 2021. u 18:45

MEĐUNARODNO priznanje koje dodeljuje Arhitektonska asocijacija Jugoistočne Evrope čije je sedište u Sloveniji, a udružuje 21 državu, pripalo je projektu investitora Opštine Herceg Novi i arhitekte Srđana Marlovića. Reč je o rekonstrukciji i uređenju paviljona hercegnovske Gradske muzike u Starom gradu.

ПРИЗНАЊЕ ЗА УРЕЂЕЊЕ ПАВИЉОНА ГРАДСКЕ МУЗИКЕ: Пројекат који обликује осећај паралелног трајања и искуства, историјског и савременог (ФОТО)

FOTO: Služba za informisanje/ Paviljon gradske muzike

Najviše ocene i odluku o nagradi doneo je stručni žiri u kome je radilo 16 renomiranih arhitekata iz različitih delova sveta. Zahvaljujući ovoj nagradi  projekat rekonstrukcije paviljona Gradske muzike ulazi u trku za Grand Pri, čiji ishod će biti poznat na jesen.

Ovo je druga značajna nagrada za ovaj projekat. Krajem prošle godine arhitekti Srđanu Marloviću pripala je prva nagrada na četvrtom Crnogorskom salonu arhitekture.

FOTO: Služba za informisanje/ Paviljon gradske muzike

Tekst potpisa

U obrazloženju novog priznanja navedeno je da je "renovirani paviljon Gradske muzike otkrio srednjevekovne slojeve i autentičnost enterijera zgrade koja je gotovo u potpunosti izgubljena improvizovanim renoviranjem izvedenim 1960-ih godina."

Opsežna arhivska i konzervatorska istraživanja pružila su podatke o autentičnom enterijeru kao što su pod, zidovi i bohemijsko kristalno osvetlenje, a sačuvani su i učinjeni dostupnima ostaci bastiona Svetog Jeronima. Istoričnost podzemnih i nadzemnih nivoa ujedinjuje horizontalna ravan – koja kroz umnožene odsjaje, oštre hice, kontrast potpune hladnoće i apsolutne topline generiše prenos više istorijskih kontinuuma u modernu celinu."

Prostor je, navedeno je takođe, uspešno oblikovao svest i osećaj paralelnog trajanja i paralelnog iskustva istorijskog i savremenog, navedeno je u tekstu koji obrazlaže dodelu priznanja renoviranom paviljonu Gradske muzike.

FOTO: Služba za informisanje/ Paviljon gradske muzike

Tekst potpisa

BIG SEE nagrade dodeljuje Zavod Big – Centar za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Europe, u okviru platforme BIG SEE za podršku i razvoj kreativne industrije. Nagrade doprinose promociji jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća 21 države Jugoistočne Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna