KINA ZBOG DUGA UZIMA OBALU CRNOJ GORI? Iz Evropske komisije poručili Podgorici da oni neće otplaćivati njihove kredite

V. KADIĆ - Z. ZORIĆ

14. 04. 2021. u 22:17

AKO se ne nađe rešenje za otplatu duga, koji iznosi gotovo milijardu dolara, nastao zbog izgradnje deonice auto-puta, Crna Gora bi se prema Kini mogla naći u istoj situaciji kao što se pre nekoliko godina našla Grčka, kada je Peking preuzeo luku Pirej!

КИНА ЗБОГ ДУГА УЗИМА ОБАЛУ ЦРНОЈ ГОРИ? Из Европске комисије поручили Подгорици да они неће отплаћивати њихове кредите

Foto V. K./Srđan Perić

Za 42 kilometra u bespuću, od Smokovca do Mateševa, inače najteže deonice budućeg auto-puta Bar - Boljare, Montenegro će po prvom ugovoru koštati 809 miliona dolara, pride najmanje 90 miliona zbog pristupnih puteva, elektro i vodovodnih mreža uz saobraćajnicu i tako sve na korak do enormne cifre sa devet nula.

Evropa, kako sada stvari stoje, nije raspoložena da pomogne đetićima, što će, ako do kraja ostanu dosledni, omogućiti Kini da na račun dugova preuzme najveći deo najlepšeg dela crnogorske obale, od Velike plaže u Ulcinju, pa sve do "neveste Jadrana" u Bokokotorskom zalivu!

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Viola fon Kramon kritikovala je odluku EU da ne pomogne Crnoj Gori u otplati zaduženja prema Kini. Fon Kramonova je pozvala EU da "dva puta razmisli" o mogućoj "strateški lošoj odluci".

 - Korumpirani lideri kao što je Milo Đukanović eksploatisali su državu godinama. Sada nova vlast mora da reši finansijske dugove. EU je već jednom napravila grešku u Grčkoj i Kina je preuzela luku Pirej. Sada se to može dogoditi sa većim delom crnogorske obale - napisala je Fon Kramonova na "Tviteru".

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović nedavno je zatražio od EU pomoć za otplatu kredita koji je Crna Gora uzela od kineske banke za izgradnju prvog dela deonice autoputa Bar - Boljare. Iz Evropske komisije su poručili da "neće otplaćivati dugove Crne Gore".

Analitičar profesor Srđan Perić kaže, za "Novosti", da je Crna Gora ekonomija koja nažalost nema moć da bez problema otplati dug od 944 miliona dolara i svaki pokušaj njegovog premošćavanja drugim sredstvima će biti mukotrpan.

 - Sličnih primera ima i na drugim kontinentima. DŽibuti u Africi i sri Lanka u Aziji uzimali su velike kredite od Kine i kada su imali problem da ih vrate, Kina bi preuzimala upravljanje infrastrukutrnim resursima tih zemalja - kaže Perić. - Legitimno je da Kina ima svoje strateške planove, ali je problem što mi ne razumemo svoje mogućnosti. Bivša vlast je negirala sva upozorenja o riziku, o tome koji se objekti podrazumevaju u gradnji, pa smo i pre otplate duga imali dodatne troškove za "infrastrukturu" za vodu, struju, čak i petlju. Inače, u slučaju spora odlučivala bi arbitraža u Kini.

Perić kaže i da postoje samo dva izlaza koja su povoljna za Crnu Goru: ili da se nađe okvir za neku vrstu sklapanja finansijskog aranžmana koji bi ovo kreditno opterećenje diverzifikovao, a time i otklonio pretnju eventualne arbitraže, a drugi, mnogo teži, da se pokrene ekonomija i dođe do tačke kada će imati potencijal da servisira državni budžet na način da se iz njega nesmetano može vraćati ovaj kredit.

PRETNJE MINISTARKI

MINISTARKA zdravlja doktorka

Foto V. K./Srđan Perić

 

prijavila je policiji da je na privatnu mejl adresu dobila poruke preteće sadržine. Prema našim saznanjima, mejl nije potpisan, a poslat je sa adrese koja je otvorena za jednokratnu upotrebu. U ružnom kontekstu pominju se njena deca i otac. Ministarki Borovinić Bojović se preti da će ona "biti prva osoba koju će posetiti" i koja će "morati da plati". Ministarka za sada ne želi da komentariše pretnje kojima je izložena, ali su njeni saradnici u ovom resoru "Novostima" potvrdili da doktorka jeste zabrinuta za bezbednost, naročito svoje porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Dr

15.04.2021. 00:07

Stalno se piše i govori o korumpiranim liderima (znaju se imena svih ljudi), a niko u zatvoru nije završio. Grozno po narod i budućnost. Isti ti "lideri" u prvi plan stavljaju čast, dedovinu, patriotizam i ne znam šta sve još, a prvi su koji rade surotno. I bez kazni... Na doživotnu ih sve poslati!

Vjera

15.04.2021. 05:21

Treba ispitati imovinu rukovodstva DPS-a, sve sto je zaradjeno lopovlukom konfiskovati, vratiti državne dugove i početi od nule. Prva Milova kradja svoga naroda bila je otvaranje privatnih banki. Kad su ga pitali, o tom problemu, odgovor je bio, sto su se kockali s bankama, moje je pitanje, sto je kao Premijer Crne Gore dozvolio otvaranje privatnih banaka, sem da popljačkali svoj narod.

Vatro Marx

15.04.2021. 13:46

Milo sve ti se u crno zavilo, CG, Mal, KiM, BiH Sve su te drzavice u kriticnoj situaciji , nece moci dugo da izdrze. Za opstanak njima je potrebna samo Srbija, ito sto prije danas sutra je mozda jasno.

Savo

15.04.2021. 14:23

U celoj priči bitno pitanje je: kako će delovati flota NATO pakta na zemljištu koje je postalo kinesko vlasnišvo? Šta na ovo kaže Milo, odnosno njegove komite?

Bane

29.04.2021. 11:35

Crnogorci su ponosan narod. Posle velikog zemljotresa Srbi su godinama od licnih dohodaka izdvajali novac za obnovu Crne Gore. A Crnogorci? Izdali ih. Rusi su kupovinom svega i svacega po Crnoj Gori ogromna sredstva ulili u Crnu Goru i time obogatili ogroman broj gradjana Crne Gore. A Crnogorci? Izdali ih. Kinezi du ima napravili prvi autoput na najtezem terenu. A sta rade Crnogorci kada je doslo vreme da plate? Izdali ih i olajavaju ih po Evropi. Klekli pred Zapadom, usli u NATO, priznali Kosovo i time naneli stetu najblizim komsijama Srbima. Crnogorci du ponosan narod, jedino ne razumemo na sta !